_______________________________________________________
Šnek plněný tvarohem
Počet porcí: 2 kusy
Příprava: 90 minut + kynutí
Ingredience: na těsto: 500 g výběrové hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 1 balíček instantního droždí, 2 vejce, 180 ml mléka, 200 g másla,
na náplň: 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Mouku prosejte s moučkovým cukrem. Přisypte droždí a dobře promíchejte. Vejce rozšlehejte ve vlažném mléce a vlijte do mouky. Částečně propracujte a přidejte hodně změklé máslo. Vypracujte vláčné, lepivé těsto. Potřete ho olejem, přendejte do misky a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte na teplém místě hodinu kynout.
2. Po nakynutí těsto zlehka propracujte a rozdělte na dva díly. Z každého dílu těsta vytvořte bochánek a položte na tác potřený olejem. Přikryjte fólií a nechte znovu asi hodinu kynout.
3. Nakynulé těsto položte na vál potřený olejem. Potřete si i váleček a těsto rozválejte na velmi tenký plát asi o rozměrech 50 cm × 30 cm. Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem a rovnoměrně rozetřete po celém plátu. Ten pak stočte do rolády. Roládu několikrát spirálovitě přetočte a na plechu vyloženém pečicím papírem stočte do šneka. Přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
4. Vykynulého šneka pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení jej nechte vychladnout a před servírováním pocukrujte.