Třpytivé sladkosti na tyčkách můžete zabalit do celofánu jako jedlý dárek. Nebo z nich sestavte kouzelné zákoutí. Ale nezlobte se, když nějaké zmizí.

_________________________________________________________________

Sušenková lízátka

Počet porcí: 40 kusů 

Příprava: 60 minut + odležení a pečení

 Ingredience: na těsto: 200 g másla, 180 g cukru krupice, 1 vejce, kůra z 1 bio citronu, 1 lžička drceného čaje Earl grey, 370 g hladké mouky, 3 g soli; na dokončení: špejle namočené ve vodě, fondán l gelová barva, jedlé třpytky, piping gel 

Postup:

1. Změklé máslo a cukr vložte do mísy robota. Nasaďte třecí metlu a zhruba tři minuty propracovávejte při střední rychlosti. Pak vmíchejte vejce, citronovou kůru a drcený čaj. 

2. Mouku se solí prosejte a postupně přidávejte do máslové hmo­ty v robotu. Jakmile těsto drží pohromadě, robot vypněte. Těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál a rukama z něj rychle vytvarujte dva bochánky. Zabalte je do potravinové fólie a nechte v chladu odležet. 

3. Troubu předehřejte na 180 °C a plechy vyložte pečicím papí­rem. Odleželé těsto rozválejte na tloušťku šest milimetrů. Vykrá­jejte z něj libovolné tvary a rozložte na plechy. Mezi sušenkami nechte tří- až čtyřcentimetrové rozestupy. Do každé vpíchněte osušenou špejli. 

4. Sušenky pečte zhruba 10 –15 minut, podle velikosti. Jakmile zezlátnou okraje, jsou hotové. Upečené sušenky nechte pár minut ležet na plechu a pak je opatrně dejte vychladit na mřížku. 

5. Vychladlé sušenky ozdobte tenkou vrstvou fondánu nebo marcipánu. Okraje můžete lehce obarvit modrou gelovou barvou rozmíchanou v kapce vodky. Nakonec povrch přetřete lehkou vrstvou piping gelu a posypte jedlými třpytkami.

  16:38