Specialita, kterou jste možná už ochutnali při cestách do hor. Vyzkoušejte náš recept.

____________________________________________________________

Štýrský trhanec s dýňovými semínky a dýňovým olejem

Počet porcí: 4

Příprava: 25 minut

Ingredience: 10 vajec, 100 g šlehačky, ¼ l mléka, 120 g hladké žitné mouky, 2 lžíce krupicového cukru, špetka soli, 80 g másla, 2 lžíce dýňového oleje, 4 lžíce nasekaných dýňových semínek, moučkový cukr, povidla a zakysaná smetana na servírování

Postup: 

1. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vymíchejte se šlehačkou do pěny. Pak k nim přidejte mléko a postupně vmíchejte mouku. Směs nechte odpočívat v pokojové teplotě. Mezitím bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem a špetkou soli dotuha. Ušlehaný sníh po částech opatrně, ale pečlivě spojte s odpočinutým těstem.

2. Na dvou velkých pánvích s kovovou rukojetí nechte rozpustit máslo. Pak do nich rozdělte těsto. Přidejte nasekaná semínka a dýňový olej. Pánve přikryjte a na mírném ohni těsto smažte, až po stranách lehce zezlátne. Poté pánve bez zakrytí vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a trhance pečte, až pěkně vyběhnou a ztuhnou.

3. Upečené těsto natrhejte nebo nakrájejte na kousky a ty promíchejte. Na talířích trhanec zalijte smetanou a poprašte moučkovým cukrem.

  12:47
Témata: Cukr, těsto, sůl