K anglické snídani neodmyslitelně patří fazole v tomatě, ale je možné z nich uvařit i spoustu jiných dobrot. Vyzkoušejte náš recept.

________________________________________

Polévka s bílými fazolemi


Počet porcí: 4
Příprava: 40 minut

Ingredience: velká hrst bílých fazolí, 2 cibule, 2 mrkve, 1 větší petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 3 rajčata, 2 lžíce olivového oleje, 200 ml suchého bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 1 lžička celého černého pepře, parmazán, petrželka

Postup:

1. Fazole máčejte ve studené vodě několik hodin předem. Cibuli oloupejte a rozsekejte nadrobno. Mrkev, petržel a řapíky celeru očistěte a rozkrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nožem rozdělte na větší měsíčky.

2. Rajčata nařízněte na špičce do kříže a spařte ve vroucí vodě (asi jednu minutu). Pak je oloupejte, zbavte semínek a rozkrájejte na kousky.

3. V hrnci zahřejte olej. Vsypte cibuli a restujte ji, až zesklovatí. Přidejte zeleninu a velmi krátce orestujte. Pak vlijte víno a nechte ho chvilku odpařit. Zalijte vývarem. Přidejte scezené fazole, bobkový list a pepř. Přiveďte k varu. Pak teplotu ztlumte, částečně zaklopte poklicí a za mírného probublávání vařte, až zelenina a fazole změknou.

4. Hotovou polévku servírujte se strouhaným parmazánem a petrželkou. Můžete přidat i bílý chléb.