Pokud se ještě nechystáte k moři, vyzkoušejte alespoň náš recept na batátový chléb, který vás svou chutí přenese do ráje na portugalský ostrov.

_____________________________________________________

BOLO DO CACO (madeirský batátový chléb)


Ingredience: 100 g pečeného batátu, 250 ml teplé vody, 20 g droždí, 1 lžička třtinového cukru, 500 g hladké mouky, ideálně chlebové, 2 lžičky soli, 2 lžíce másla na pečení 

servírování: česnekové máslo (nebo rozpuštěné máslo, promíchané s česnekem a oblíbenými bylinkami)

Postup:


1. Batát i se slupkou pečte v troubě, vy­hřáté na 180 °C, 50 minut. Klidně to udělejte den dva pře­dem (lepší je péct ho s něčím jiným, ať nerozpalujete troubu kvůli kousku batátu).

2. Rozmíchejte droždí s cukrem a vodou. Nechte 10 minut stát, droždí se aktivuje. Pak vmíchejte mouku, sůl a najemno na­strouhaný pečený batát. Důkladně pro­míchejte a nechte zakryté kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Potom těsto rozdělte na osm dílů, vypracujte z nich kulaté ­placky a nechte opět 15 minut kynout.

3. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla. Vykynulé placky dávejte na pánev a z každé strany pomalu opékejte asi šest minut, až se propečou a obě strany budou zlatavé. Podávejte potřené česnekovým máslem. 

  13:00
Témata: chléb, Máslo