Podle tradice by hlavním chodem svátečního menu měla být ryba, přičemž za nejryzejší klasiku je považován kapr z našich rybníků. nemusí však hrát hlavní roli za každou cenu. Důležité je, aby všem chutnalo a sváteční večer si dokonale užili.

___________________________________________________________

Losos s kapustičkami

Příprava: 30 minut 

Počet porcí:

Ingredience: 900 g filetu lososa s kůží, 25 ml olivového oleje, 20 g másla, sůl, čerstvě nadrcený barevný pepř

křehká zelenina: 400 g růžičkové kapusty, 200 g pórku, 25 g másla, 50 ml suchého bílého vína 

Postup: 

1. Nejprve si připravte kapustičky a pórek. Kapustičky očistěte od zavadlých listů a rozkrájejte na poloviny. Pórek nakrájejte na nudličky a v sítu pečlivě propláchněte vodou. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte očištěné kapustičky a pórek a společně vařte asi tři minuty. Připravte si ledovou lázeň. Povařenou zeleninu sceďte a vložte do ledové lázně. Po vychlazení znovu sceďte a nechte okapat na sítu. 

2. Lososa nakrájejte na porce, osolte a opepřete. Ve velké pánvi zahřejte olej s máslem. Vložte lososa kůží dolů a na mírném ohni opékejte. Během toho rybu přelévejte horkým tukem z pánve. Až uvidíte, že je ryba po celé výšce porcí světle růžová, vložte pánev do trouby vyhřáté na 180 °C a ­nechte rybu dvě tři minuty propéct (doba záleží na výšce porcí). 

3. Mezitím v kastrůlku rozpusťte máslo na podušení kapustiček a pórku. Vložte do něj předvařenou zeleninu a duste, jen aby se prohřála. 

4. Na talíře rozdělte na másle dušené kapustičky s pórkem a přidejte porce pečeného lososa.

  8:00