Což takhle dát si květák? Dozlatova usmažené bílé růžičky v klasickém trojobalu nikdy nezklamou. My vás ale chceme přesvědčit, že můžou být báječné i v jiné podobě.

_______________________________________________________________________

KRÉMOVÉ RIZOTO S KVĚTÁKEM

Ingredience: 500 g syrového květáku, 100 g másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 300 g kulatozrnné rýže na rizoto (arborio), 1,5 l horkého zeleninového vývaru, 50 g strouhaného parmazánu, 50 g vlašských ořechů, listy šalvěje, 100 g mascarpone, sůl, mletý černý pepř

Postup:

1. Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Ty vložte do robota s noži a rozsekejte na drť. Cibuli a česnek oloupejte a najemno nasekejte.

2. V kastrolu rozpusťte polovinu másla. Krátce na něm orestujte cibulku s česnekem, jen do změknutí. Vlijte víno a dvě minuty nechte prudce vařit, až se odpaří. Pak vsypte rýži a krátce společně restujte, asi minutu. Vlijte zhruba šálek (250 ml) vývaru a míchejte, až se tekutina do rýže vsákne. Postupně přilévejte a míchejte asi 15 minut.

3. Pak přidejte rozmixovaný květák a společně s rýží pět minut vařte a míchejte, až bude měkká. Odstavte z ohně a vmíchejte parmazán.

4. Na pánvi na zbylém másle opečte šalvěj a ořechy. Hotové rizoto servírujte s kopečkem mascarpone, opečenými křupavými lístky šalvěje a ořechy.

  9:00