______________________________________________________

Hráškové pyré se slaninou a zastřeným vejcem

Počet porcí:

 Příprava: 20 minut

Ingredience: 400 g mraženého hrášku, 2 stroužky česneku, 200 g plátků slaniny, 20 g másla, 1 malá cibule, 100 ml smetany, 4 lžíce octa, 4 vejce, máta, pažitka, sůl, mletý černý pepř

Postup:

1. Mražený hrášek nechte povolit. Troubu předehřejte na 160 °C. Do menšího hrnce dejte vařit asi litr vody na přípravu ztracených vajec. Na plech rozložte slaninu a celé stroužky česneku. Vložte do trouby a pečte, až bude slanina křupavá a zlatavá.

2. V kastrolu rozpusťte máslo. Cibuli najemno nakrájejte, vsypte ji k máslu a nechte změknout a zesklovatět. Pak přidejte hrášek, zalijte smetanou, osolte, opepřete a nechte asi pět minut vařit pod pokličkou.

3. Mezitím uvařte zastřená vejce. Vroucí vodu ochuťte solí a octem. Uprostřed udělejte vařečkou vír. Nejprve do něj rozklepněte jedno vejce. Až se zatáhne, můžete do víru rozťuknout postupně další. Vejce vařte šest minut.

4. Podušený změklý hrášek rozmixujte na jemné pyré a servírujte s křupavou slaninou a ztraceným vejcem. Pro chuť přidejte nasekané bylinky.

  9:00
Témata: pyré, Slanina, Vejce, Máslo