_____________________________________________________________
Počet porcí: 30 kusů
Příprava: 50 minut
Ingredience na koláčky: 220 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 40 g loupaných mandlí, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 žloutky, 160 g másla
Ingredience na citronový krém: 50 g másla, 70 g krupicového cukru, nastrouhaná kůra ze dvou citronů, 70 ml citronové šťávy, 4 žloutky
Postup:
1. Mouku prosejte s moučkovým cukrem. Přidejte najemno nastrouhané mandle, vanilkový cukr, kůru, žloutky a na kousky nakrájené máslo. Vše zpracujte na pevné těsto, které nechte v chladu odležet asi hodinu. Pak propracujte a rozkrájejte na kousky velké asi jako vlašský ořech. Z každého kousku těsta vymodelujte kuličku. Naskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a do jejich středu vmáčkněte obráceným koncem vařečky důlek. Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut.
2. Na krém rozpusťte v kastrůlku máslo s cukrem. Pak jej odstavte z tepla a k rozpuštěnému oslazenému máslu přidejte citronovou kůru i šťávu a žloutky. Vše pečlivě promíchejte a přeceďte přes husté sítko do skleněné ohnivzdorné misky.
3. Misku se směsí postavte na horkou vodní lázeň. Směs šlehejte do zhoustnutí, asi 20 minut. Pak uložte do chladničky ztuhnout. Během doby tuhnutí občas promíchejte.
Jak koláčky s krémem zabalit? Krém ve skleničce vložte do krabičky k sušenkám, nebo zvlášť do celofánu.