Chcete své blízké potěšit milou drobností? Upečte koláčky. Každá pozornost udělá radost, a ta, co chutná, obzvlášť.

_____________________________________________________________

Počet porcí: 30 kusů 

Příprava: 50 minut

Ingredience na koláčky220 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 40 g loupaných mandlí, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 žloutky, 160 g másla

Ingredience na citronový krém: 50 g másla, 70 g krupicového cukru, nastrouhaná kůra ze dvou citronů, 70 ml citronové šťávy, 4 žloutky

Postup:

1. Mouku prosejte s moučkovým cukrem. Přidejte najemno nastrouhané mandle, vanilkový cukr, kůru, žloutky a na kousky nakrájené máslo. Vše zpracujte na pevné těsto, které nechte v chladu odležet asi hodinu. Pak propracujte a rozkrájejte na kousky velké asi jako vlašský ořech. Z každého kousku těsta vymodelujte kuličku. Naskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a do jejich středu vmáčkněte obráceným koncem vařečky důlek. Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut.

2. Na krém rozpusťte v kastrůlku máslo s cukrem. Pak jej odstavte z tepla a k rozpuštěnému oslazenému máslu přidejte citronovou kůru i šťávu a žloutky. Vše pečlivě promíchejte a přeceďte přes husté sítko do skleněné ohni­vzdorné misky.

3. Misku se směsí postavte na horkou vodní lázeň. Směs šlehejte do zhoustnutí, asi 20 minut. Pak uložte do chlad­ničky ztuhnout. Během doby tuhnutí občas promíchejte.

Jak koláčky s krémem zabalit? Krém ve skleničce vložte do krabičky k sušenkám, nebo zvlášť do celofánu.

  8:59
Témata: Cukr, Máslo, žloutek, plech