Příprava vývaru není žádná věda, ale chce to čas. Vložte všechny ingredience do hrnce, nechte vařit a občas zkontrolujte, zda obsah nepřetéká, nebo se tekutina příliš neodpařila. Ze silného základu pak připravíte polévku jedna báseň.

_______________________________________________________________________

CELEROVÝ KRÉM

Počet porcí: 4

Příprava: 45 minut

Ingredience: 600 g bulvy celeru, ½citronu, 750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 250 ml smetany (30 33 % tuku), 50 g lískových oříšků, 1 lžíce řepkového oleje, hrst listové petrželel sůll červený pepř

Postup:

1. Bulvu celeru oloupejte a nakrájejte na kostky. Z citronu vymačkejte šťávu a celer jím pokapejte.

2. V hrnci přiveďte vývar k varu. Vložte do něj celer, přiveďte opět k varu a vařte asi 20 minut, až celer změkne.

3. Povařený celer ve vývaru rozmixujte ponorným mixérem. Přilijte smetanu, promíchejte a přiveďte k varu. Teplotu ztlumte a krém krátce provařte, asi 10 minut.

4. Oříšky opražte nasucho na pánvi. Když začnou praskat slupky, sundejte je z ohně a vsypte do utěrky. Oloupejte a nasekejte. Pak v pánvi zahřejte olej a krátce na mírném ohni v něm opečte listy petržele, jen aby byly křupavé.

5. Celerový krém rozdělte do misek. Ozdobte ho křupavou petrželkou i s kapkami oleje. Posypte restovanými oříšky a drceným červeným pepřem.

  8:00
Témata: vývar, celer, hrnec, Polévky