Připijte si na svatého Martina

  10:00
Jako každý rok slavíme 11. listopadu svátek Svatého Martina. Víme, jak poznat zkažené víno i jak spárovat Svatomartinské víno s jídlem.

Víno | foto: archiv

__________________________________________________________

11. listopad není pouze svátkem všech nositelů jména Martin, ale také svátečním dnem pro milovníky vína. 

Svatomartinská vína a pokrmy

Bílé odrůdy se krásně snoubí se sladkovodními rybami z našich vod, jako je pstruh či candát. V ústech budou výborně ladit s těstovinami, například se špagetami carbonaranebo s pizzou se smetanovým základem či jemně slazenými dezerty. Bílá mladá vína lze kombinovat také s polévkami, například hráškovou, a jemnými paštikami, na svátek Martina třeba s husí paštikou.

Růžová vína se hodí k ovocným i smetanovým dezertům s typickou podzimní příchutí, jako je hruškový závin, švestkový nebo jablkový koláč. Pokud nemáte chuť na větší jídlo, k rosé podávejte sýrové krekry či máslové nebo skořicové sušenky.

Červená Svatomartinská s vyšším obsahem tříslovin vyniknou v kombinaci se zvěřinovými specialitami či husou, která byla tradičněposledním velkým pokrmem před postním časem adventu. Lahodit budou také při podávání s brie nebo camembertem a vyzrálou šunkou. Vyzkoušet můžete kombinaci červeného vína se sushi, která bude zajímavým zážitkem pro fanoušky exotické kuchyně.

Víno

Praktické rady ke skladování

Skladována by měla být v přítmí a při teplotě do 18 stupňů. Bílá a růžová vína je vhodné podávat při teplotě 9-10 stupňů, červená v rozmezí 10-12 stupňů. Svatomartinská vína nejsou určena k archivaci. „Spojení se svátkem svatého Martina má svůj význam. Mladá vína otevřená v tento den už stihla získat svůj charakter, zároveň si zachovávají mladost a svěžest. Měla by být vypita ideálně do konce roku, ale nejpozději do Velikonoc, kdy se začnou jejich typické vlastnosti vytrácet. V této době už raději ochutnávejte pozdní sběry z nové sklizně,“ říká ředitel Habánských sklepů BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

_______________________________________________________________________

5x o Svatomartinských vínech

  1. Jedinečná chuť i aroma mladých vín uchvátila i další evropské země. Francouzskou obdobou jsou vyhlášená Beaujolais Nouveau, která se smí otevřít třetí čtvrtek v listopadu. U slovenských sousedů si 25. listopadu můžete vychutnat vína Svätokatarinská.
  2. Ze Svatomartinských vín lze s trochou nadsázky i věštit. Z jejich chuti lze odvodit, jaká bude kvalita celého ročníku.
  3. V Česku se smí Svatomartinské víno vyrábět pouze z odrůd, které dozrávají časně. Jedná se o odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z těchto odrůd mohou výrobci také vyrábět cuvée, tedy směs více odrůd.
  4. Aby mohlo být víno označeno logem Martina na bílém koni, musí použité hrozny pocházet výhradně z Česka.
  5. Charakter mladého vína si Svatomartinská vína uchovávají pouze v prvních měsících, proto by měla být vypita ideálně do Vánoc.

_______________________________________________________________________

5 znamení, že máte zkažené víno

Jestli něco dokáže pokazit slavnostní okamžik nebo pohodový večer, jsou to zamračené tváře hostů, kteří si připili zkaženým vínem.

Korková příchuť

Víno má korek, korkové víno, korkovitost, zakorkování vína, korková vada – to vše jsou výrazy, které označují vadu vína způsobenou přítomností chemické sloučeniny. 

Odhalení: Ještě před otevřením lahve zkontrolujte korek jestli dobře těsní a zda není už na první pohled nějakým způsobem narušený. Po vytáhnutí zátky si ji prohlédněte i zespodu a přičichněte k ní. Paradoxně byste neměli cítit korkovou vůni, ale buď lehké aroma vína, nebo nic. Další vjem už bude chuťový. Chuť i aroma „korkového“ vína je mdlé, málo výrazné a neharmonické.

Atypická barva

Oxidáza, zoxidované či oxidované víno označuje vadu, která vzniká neřízenou, nezáměrnou a nežádoucí oxidací vína. ,,Věnovat zvýšenou pozornost těsnosti zátky je potřeba obzvláště u láhví archivních vín. Ty se uzavírají výhradně korkem, který časem během archivace křehne. Proto každou láhev pečlivě kontrolujeme, aby se k zákazníkovi dostala v perfektním stavu. Pokud u vína zjistíte nežádoucí oxidaci podle špatné barvy, chuti a vůně, neváhejte jej reklamovat - dobrý prodejce vám vyhoví,” radí sommelier Jan Pánek z e-shopu vinozarchivu.cz.

Odhalení: U bílých i červených vín vám pomůže prozkoumání barvy. Bílá zoxidovaná vína mohou mít žluto-oranžový nebo až hnědavý nádech. Červená vína pak nejčastěji hnědnou. Napoví vám i nahořklá chuť, která ztratila veškerou ovocnost a příjemné tóny. 

Perlivost neperlivého vína

Perlivost není nic, na co bychom chtěli u tichých vín narazit (kromě speciálních druhů). Obzvláště u červených vín je prvním signálem, že s vínem není něco v pořádku. 

Odhalení: Perlivost je buď viditelná, nebo ji můžete ucítit na jazyku.

Zápach

Přesířené víno, sirnatost, zasířené vínose může projevit už po otevření zápachem nebo po ochutnání štiplavostí a velmi nepříjemnou ostrostí. Oxid siřičitý se do vína dostává při jeho výrobě – při tzv. síření, které pomáhá s jeho konzervací a zabraňuje oxidaci. 

Odhalení: Kdo by neznal vůni nebo spíše zápach právě škrtnuté sirky… Právě ten vám může napovědět, že došlo k přesíření vína. U vína se může objevit také pach či příchuť po sirovodíku, který připomíná zkažená vejce. Na svědomí ho má nadměrný kvasný proces.

Kyselost

Octovitost, octění vína, zoctovatělé neboli těkavé vínozpůsobuje kyselina octová a její sloučeniny. Octové bakterie nalezneme jak ve vzduchu, tak i ve víně, kde dochází k jejich reakci s alkoholem.

Odhalení: Při ochutnání prozradí tuto vadu kyselá, ostrá až acetonová chuť vína i mírný zákal.

Víno

_________________________________________________________________________

Svatomartinská husa s karamelizovanou cibulí

Počet porcí: 6

Ingredience: 4 kg husy,  2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky majoránky,  500g jablek/ hrušek, sůl a kmín dle chuti

na karamelizovanou cibulku: 1kg červené cibule, 100 ml sádla z husy, 100 ml červeného vína, 200g cukru krystal, 200 ml tmavého balsamica, sůl

Postup:

1. Husu důkladně omyjeme a následně osušíme. Osolíme zevnitř i z venku, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky. Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí Aroma Lamart a necháme ji přes noc v chladu.

2. Dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 130°C a pečeme asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

3. Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

4. Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami.

TIP: Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti. Pod husu můžete přidat třeba i sušené švestky.

Nejčtenější

Co s kůží po zhubnutí? Takhle lékař pomohl účastníkům Extrémních proměn

Oblíbený pořad Extrémní proměny sleduje třináct dobrovolníků, kteří po letech boje s těžkou obezitou drasticky hubnou. Leckoho může napadnout, co se s tělem a hlavně kůží člověka po tak velkém úbytku...

Bradavky ven, či cudně zahalit? Záleží na tom, jestli jste muž, nebo žena

Horké letní dny se blíží mílovými kroky a s nimi i jeden specifický úkaz: muži s obnaženými hrudníky. Většina z nás je bere jako běžnou součást městské i vesnické scenerie – což není dobře. A to z...

Slavné krásky padesát plus, které jsou ve skvělé kondici

I po padesátce jsou některé slavné ženy v perfektní kondici a mají tělo jako před desítkami let. Nic ovšem není zadarmo a za vším stojí dřina a odříkání. Podívejte se do galerie, co vše dělají tyto...

Místo úlevy pád do deprese. Tyto věty nikdy neříkejte tomu, kdo je na dně

Následující tvrzení lidé pronášejí velmi často, někdy skoro automaticky, jindy vědomě, aby podpořili někoho v tísni. Jenže tyhle dobře myšlené věty můžou způsobit i velké problémy, když se použijí v...

Příběh Leony: Můj přítel to přehání s projevy emocí, je mi to nepříjemné

Vyrůstala jsem jako mladší sestra dvou bratrů, což nebylo vždycky lehké. Ale aspoň jsem tak získala docela velkou odolnost a taky drsnější povahu. Jsem spíš praktická, nic mě nerozhází a máloco mě...

Tip na dárek za vysvědčení, který nezklame

Komerční sdělení

Retro hračky KOVAP potěší děti i rodiče.

18. června 2025

Pásky jsou zpět. Vrstvené, spadlé na boky, se skobami i místo podprsenky

Pamatujete si ještě, jak se po roce 2000 nosily výrazné pásky, jejichž úlohou bylo všechno, jen ne držet kalhoty na místě? Spadlé na boky, navrstvené, ocvočkované, s obřími skobami a všelijak...

18. června 2025

Dokonalý dekolt bez vrásek? Bez každodenní péče to nepůjde

Když se mluví o péči o pleť, většina lidí se soustředí na obličej. Ale co dekolt? Neopomíjíte ho?

18. června 2025

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami
Recept

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Jak bydlí interiérová designérka Jana Pařízková

Komerční sdělení

Jak bydlí interiérová designérka Jana Pařízková? V Praze na Letné, v bytě 3kk, který pro sebe a svou rodinu sama uzpůsobila. Jana Pařízková pochází původně z Vysočiny, do Prahy přišla studovat v 18...

17. června 2025

Místo úlevy pád do deprese. Tyto věty nikdy neříkejte tomu, kdo je na dně

Následující tvrzení lidé pronášejí velmi často, někdy skoro automaticky, jindy vědomě, aby podpořili někoho v tísni. Jenže tyhle dobře myšlené věty můžou způsobit i velké problémy, když se použijí v...

17. června 2025

Dopřejte si královské zacházení: hedvábí je dokonalé. Chladí i hřeje

Po staletí je hedvábí spojováno s noblesou, ženskostí a lehkostí. Je něžné jako vánek a chladivé jak letní větřík, prostě ryzí dar přírody. Zařaďte je do šatníku, dopřeje vám královské zacházení.

17. června 2025

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem
Recept

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Příběh Leony: Můj přítel to přehání s projevy emocí, je mi to nepříjemné

Vyrůstala jsem jako mladší sestra dvou bratrů, což nebylo vždycky lehké. Ale aspoň jsem tak získala docela velkou odolnost a taky drsnější povahu. Jsem spíš praktická, nic mě nerozhází a máloco mě...

16. června 2025

Užijte si levandulovou sezónu. Tato libá vůně léčí tělo i duši

Když se pole zbarví do snových odstínů fialové a vzduchem zavane sladká, jemně kořeněná vůně, je nejvyšší čas vydat se na sběr jedné z nejkrásnějších bylin léta...

16. června 2025

Jedna kapsle denně proti ženským obtížím, vyhrajte probiotika Her Biotic
Jedna kapsle denně proti ženským obtížím, vyhrajte probiotika Her Biotic

Nepohodlí v intimní oblasti dokáže pořádně znepříjemnit každodenní život. Her Biotic je přírodní doplněk stravy, který pečuje o ženské zdraví...

Týdenní horoskop od 16. června. Kdo zažije románek a koho čeká výzva?

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoci k tomu, abyste následující dny nejen zvládli, ale také si je užili, případně se vyvarovali rozhodnutí, která by se vám nemusela vyplatit. Co vás čeká?

16. června 2025

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky
Recept

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.