2. Lilek


Embed from Getty Images

Slupka lilků bývá fialová, ale i zelená, bílá či pruhovaná. Plody mají různé velikosti a tvary. Bílá dužina při tepelné úpravě dokonale vstřebá aroma ostatních ingrediencí.

? Před zpracováním se lilky nemusejí loupat, stačí jen odstranit stopku a její okolí. Měly by se ale vždy tepelně upravit, aby se zneškodnil alkaloid solanin, který může způsobovat žaludeční potíže. Nasolit a nechat vypotit plátky lilků před jejich tepelnou úpravou není nutné, pokud jsou lilky mladé a čerstvě sklizené. Obecně ale nasolení pomůže vyplavit z lilku hořčiny. Sůl také lilek částečně zbaví vody, ta se pak neuvolňuje při opékání.

? Grilování a opékání spolu s bylinkami, kořením nebo česnekem či šalotkou je to nejlepší, co můžete s lilkem udělat. Lilek totiž vstřebá chutě jako houba. Před grilováním ho jen lehce potřete dobrým olivovým olejem, do kterého jste vmíchali se solí utřený česnek a lístky tymiánu. Pokud plátky budete opékat na pánvi, lehce ji potřete čistým olivovým olejem a zároveň s plátky lilku opékejte i dva celé stroužky česneku a větévku rozmarýnu.

? Dip z lilku podle arabského receptu se hodí k masu i k topince. Půlky lilku se pomažou olejem a v troubě se pečou s česnekem a cibulí až do změknutí. Pak se zbaví slupky a rozmixují.

  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 17:50