Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu

  14:00
Michal a Monika Sabáčkovi našli smysl svého života v lásce – nejen k sobě, ale i k přírodě a farmářskému životu. Z malého kousku louky v kouzelném prostředí Českého středohoří v obci Nová Ves vybudovali farmu, kde se zaměřují na výrobu kvalitních ovčích sýrů a mléčných produktů. Jejich Ovčí sýr nakládaný v oleji získal dokonce prestižní ocenění Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu. | foto: Archiv Regionální potravina

Na první pohled by se mohlo zdát, že cesta k úspěšné farmě začíná velkými plány a investicemi. Ale pro Michala a Moniku Sabáčkovy to začalo jednoduše – láskou. Když si manželé před lety koupili kus louky v kouzelné přírodě, neměli ještě jasnou představu o tom, co přesně zde vytvoří. Pojila je společná touha starat se o rodinu a přitom se věnovat práci, která jim bude dávat smysl, a být obklopeni přírodou.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

Zpočátku se na farmě zaměřili na chov ovcí na maso. Ale jak čas plynul, manželé zjistili, že jim tato činnost nepřináší uspokojení, které hledali. „Něco nám chybělo,“ vzpomíná Michal. A tak se Sabáčkovi rozhodli změnit směr – začali se věnovat produkci ovčího mléka a jeho zpracování na různé mléčné výrobky.

Tento krok se ukázal být tím pravým. Dnes na farmě vyrábějí několik druhů sýrů, které si můžete koupit přímo na místě ve speciálním samoobslužném boxu. „Rádi našim zákazníkům, kteří se na farmě zastaví, ukážeme, odkud a jak produkt vzniká. Povídáme si s nimi o tom, co všechno sýraření a farmaření obnáší,“ říká Michal, který je hrdý na to, co s manželkou vybudovali.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

Nejkrásnější na jejich příběhu je fakt, že svůj podnik postavili na jednoduché, ale silné filozofii: dělat vše společně. „Nemuseli jsme si naše děti vyměňovat mezi dveřmi, mohli jsme být s nimi a zároveň se oba věnovat smysluplné práci,“ usmívá se Monika, když mluví o tom, jak se společně starají o své tři syny a farmu. Přestože Monika, která pochází z města, měla ze začátku k farmářskému životu daleko. „Manžel vždycky tíhnul ke zvířatům, já jsem děvče z paneláku a musela jsem si k tomu najít cestu. Na začátku byla prostě láska k manželovi,“ říká s úsměvem. Postupem času se však i z ní stala respektovaná chovatelka ovcí a výrobkyně oceňovaných sýrů.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

Na první pohled to může vypadat jednoduše, ale za prací na ovčí farmě je obrovská dřina, která však stojí za to. „Nejvíc nás těší, když se lidé vracejí, když k nám přijedou děti a můžeme jim ukázat ovce, jehňata i proces výroby sýra,“ říká Michal. „A co je nejdůležitější, lidé začínají pátrat, odkud výrobky, které konzumují, pochází a kdo za tím stojí,“ doplňuje jej Monika, podle které je právě návrat ke spotřebě lokálních výrobků klíčový.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

„Inspirovali jsme se cestami po Rakousku a místními farmáři, kteří nás oslovili svým přístupem k zákazníkům,“ vypráví Monika o tom, co jim pomohlo s rozvojem podnikání. Právě na cestách v zahraničí je napadla myšlenka samoobslužné prodejny. „Když to funguje v Rakousku, proč ne u nás? My našim zákazníkům důvěřujeme stejně jako oni nám,“ přitakává Michal.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

Farma dnes nabízí několik druhů sýrů ze stoprocentního ovčího mléka, brynzu, ovčí zmrzlinu z čerstvých jahod, jogurty a sýrové provázky. Zvláštní pozornost si zaslouží jejich Ovčí sýr nakládaný v oleji, který zraje tři až čtyři měsíce a vyznačuje se prvotřídní kvalitou a chutí. To ocenila i porota, která mu udělila ocenění Regionální potravina Libereckého kraje roku 2023.

Ovčí farma a sýrárna Sabáčkovi: Vyšlápli jsme si vlastní cestu.

„Ocenění zviditelnilo nejen naši farmu a sýrárnu, ale i naši vesnici. A hlavně je to potvrzení, že svou práci děláme dobře,“ shrnují přínos Regionální potraviny manželé Sabáčkovi. Pokud chcete ochutnat jejich sýr nebo ovčí zmrzlinu, můžete se vydat přímo na farmu, nebo si je zakoupit v libereckém DOKu či v pivovaru Cvikov, které rovněž patří mezi výrobce, jejichž produkty získaly ocenění Regionální potravina.

Regionální potravina

Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Více informací na regionalnipotravina.cz a na microsite

Autor:
  • Nejčtenější

Noční překvapení. České mámy i děti propadly trendu zlobivého vánočního elfa

Každou noc přijde a udělá neplechu. Nezbedný „skřítek z poličky“ známý z anglosaského světa se v období adventu stěhuje ze Severního pólu i do českých rodin. A kromě rozpustilého zlobení pomáhá mámám...

11. prosince 2024

Rok úchvatných modelů. Dánská královna Mary je nejstylovější aristokratkou

Kate, princezna z Walesu, se kvůli závažné nemoci vytratila z veřejného života. Zdálo by se, že jsme tak přišli mimo jiné o nekonečně hlubokou studnici módní inspirace. Opak je ale pravdou. Její...

8. prosince 2024

Čím odpudivější, tím lepší? Překvapivá historie ošklivých vánočních svetrů

Málokdo si na Vánoce dokáže upřít trochu kýče. Ať už to je přemíra světýlek, dekorací do bytu, či příliš blýskavý stromeček. Ultimátní kýčovitou ikonou Vánoc se v posledních letech stal ošklivý...

10. prosince 2024

Nemoci podle krevních skupin. Kdo má vyšší riziko rakoviny a kdo infarktu?

Znát svou krevní skupinu by měl každý, a to nejen kvůli transfuzi. Výzkumy totiž ukazují, že krevní skupiny ovlivňují také náchylnost k různým infekčním i neinfekčním nemocem, jako je například...

7. prosince 2024

Horoskop pro každé znamení na 50. týden roku 2024

Jak se nám bude dařit podle hvězd v druhém prosincovém týdnu? Panny, rodina a domov vám poskytnou tolik podnětů k práci a tvorbě, že ostatní bude pokulhávat. Pořešíte ale názorové neshody se svým...

7. prosince 2024

Pro partnera, děti, kamarádku i maminku. Tipy na dárky, které potěší

Adventní výzdoba, pečení cukroví, starost o rodinu, zaměstnání, ještě k tomu shánění dárků... Prosinec je nejkrásnější a zároveň nejvíce stresující období v roce. Perníčky za vás neupečeme, děti ze...

12. prosince 2024

Jaký bude 2025? Přečtěte si velký horoskop pro všechna znamení zvěrokruhu

Co nás čeká v novém roce v práci? Jaké bude naše zdraví a jak se nám bude dařit v lásce? Co pro nás bude po příští rok elixírem života? A kde leží naše místo, ze kterého pro následující měsíce...

12. prosince 2024

Kuřecí roláda plněná špenátem

Kuřecí roláda plněná špenátem
Recept

Střední

100 min

Co takhle připravit kuřecí maso tentokrát trochu jinak? Máme pro vás tip na slavnostní oběd nebo...

Pomáháme lidem najít lepší verzi sebe sama

Málokdo toho ví o kráse jako ona. Už přes deset let dováží do Čech ty nejšpičkovější produkty péče o pleť i o zdraví a příští rok tomu nebude jinak. V nabitém předvánočním shonu jsme vyzpovídali...

11. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák, když je zrovna v akci,...

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říká Cyril Höschl o diagnóze

Premium Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo...

Ve Švédsku vládne trend „měkkých dívek“. Ženy končí v práci a žijí z platu mužů

Švédsko má celosvětovou pověst země prosazující rovná práva žen a mužů. Přesto teď poněkud překvapivě tamní mladé ženy...

Příliš velké sousto. Smetanová cukrárna dopekla, věřitelům dluží stamiliony

Pražská Smetanová cukrárna, která dodávala své cukrářské výrobky téměř do všech obchodních řetězců, ukončila svůj...

Co čekat od pokoje za čtyři stovky? Cestovatel s UV lampou se vyděsil

Kritizovat kvalitu pokrmů v restauracích anebo psát recenze na známé turistické destinace, to už dnes dělá skoro každý...