____________________________________________________________
Malování vajíček
Kraslice jsou symbolem Velikonoc stejně jako třeba pomlázka, koleda nebo beránek. I přesto, že cizí koledníci nepřijdou, byste měla být připravena na své nejbližší. Zapomeňte na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, samolepky a nevkusné fóliové obrázky. Inspiraci můžete hledat na Pinterestu nebo na Instagramu.
Netradiční dekorace
Vyrobte si originální dekoraci na stůl. Návod na peříčkové ozdoby krok za krokem jsme vložili na web a pro ty z vás, kterým na stole nesmí chybět zajíček, máme návod na Instagramu. Stačí jen dvě drobnosti, chvilka trpělivosti a na vašem stole může postávat originální výzdoba.
Zacvičte si a odměňte se
V pohodlí domova můžete provádět cviky s vahou vlastního těla, což vám zabere cca dvacet minut. „Myslete na správné dýchání, důležité je nadechnout se do břicha a vydechnout při práci svalů. Mezi jednotlivými cviky si dejte desetivteřinovou pauzu,“ říká trenérka Form Factory Markéta Mudrová.
Začněte 20 angličáky, při výskoku zvedněte ruce nahoru za hlavu, poté při skoku dolů nedělejte klik, nýbrž jen prkno.
Dalším cvikem jsou dřepy. V dolní poloze se dotkněte rukama země. Nezapomeňte při dřepu dát hýždě dozadu tak, aby kolena nepřesahovala špičky. Opakujte 15krát.
Třetím cvikem jsou kliky na triceps. Sedněte si na postel, ruce položte vedle hýždí, poté hýždě předsuňte před okraj postele. Pokrčené nohy jsou na zemi před tělem. Pokrčte ruce a sjeďte tělem směrem dolů tak, aby se hýždě sunuly kolmo podél postele. Tento cvik 12krát opakujte.
Následně si lehněte na podložku na záda, pokrčte kolena, ruce si dejte za hlavu a zvedněte se do polohy vsedě. Tento cvik se jmenuje sed–leh a opakujte ho 15krát.
Předposlední cvik je plank neboli prkno, lehněte si na podlahu břichem dolů, nadzvedněte celé tělo tak, abyste se opírala pouze o lokty a špičky prstů u nohou. Snažte se dát tělo do rovné polohy, tedy polohy prkna. Vytáhněte se z ramen, hlava nesměřuje ani moc dolů, ani nahoru, snažte se ji držet v prodloužení páteře. Zpevněte břicho, podsaďte pánev a vydržte v této poloze 50 vteřin.
A jako poslední jsou výpady ve výskoku, popřípadě pouze na místě. Jednu nohu pokrčte v pravém úhlu před tělem (hlídejte si, aby koleno nepřesahovalo špičku, jako při dřepu), druhou nohu pokrčte za tělem a koleno nechte těsně nad zemí. Najděte si záchytný bod pro udržení rovnováhy, narovnejte záda a zkuste přeskočit z jedné nohy na druhou. Takto přeskakujte 20krát.
Po sérii těchto šesti cviků si dejte 90vteřinovou pauzu a vše opakujte ještě třikrát.
Odměnou vám může být šnek plněný tvarohem či klasický mazanec, který by neměl chybět o Velikonocích v žádné domácnosti.
Potřebný nákup
Ať už máte v plánu péct či vařit a potřebujete doplnit zásoby doporučujeme využít služeb Rohlík (https://www.rohlik.cz) či Košík (https://www.kosik.cz), řidič vám váš nákup donese až pod nos. Pokud si potraviny raději vybíráte sami zavítejte do Marks&Spencer. Od dnešního dne mohou být opět otevřeny jejich prodejny se sekcemi potravin. Nakoupit zdravé a chutné fresh food a vůbec celý sortiment potravin tak můžete v DBK Praha 4, Fenix Praha 9, Nový Smíchov Praha 5 a Václavské náměstí 36.
Netradiční recept na nádivkové muffiny
Velikonoční nádivka patří mezi nejoblíbenější velikonoční recepty. Připravit jí můžete jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná.
Ingredience: 6 rohlíků, 180 g vařeného uzeného masa, 225 ml mléka, 4 vejce, 100 g másla, 125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu, 1 hrst hladkolisté petržele, sůl, černý mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g farmářské slaniny
Postup:
1. Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20 minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C.
2. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu.
3. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme.
4. Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby se nad rovinou formy vytvořil malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé.