_____________________________________________________________
Za vším stojí mimo jiné i promyšlené zemědělství. Protože v údolích nebylo dostatek pastvin pro dobytek, farmáři vždy vyháněli stáda krav do hor, kde se pásla od jara do podzimu. Dole mezitím sekali trávu a sušili seno, aby měli čím krmit v zimě.
Díky čisté alpské přírodě je tu vlastně bio samozřejmostí, stejně jako kvalitní a chutné jídlo. A vůbec nezáleží na tom, jestli bydlíte v luxusním pětihvězdičkovém hotelu nebo malém rodinném penzionu. Místní máslo má tak jemnou chuť a nádherně žlutou barvu, že krajíc chleba jím namazaný je nepředstavitelnou pochoutkou.
PROGRAM TASTE SKI AMADÉ
Proč vlastně nespojit sportovní potěšení s kulinárním? V oblasti Ski amadé se díky tomu můžete těšit i na pestré gurmánské akce, abyste si co nejvíc vychutnali místní rozmanitou kuchyni. A na co si v této zimní sezoně můžete naladit chuťové pohárky?
Pětadvacet partnerských chat nabízí vydatnou místní klasiku, různé speciality i vína renomovaných vinařů. To ovšem neznamená, že ostatní chaty a restaurace snad špatně vaří! Pochutnáte si tu určitě všude.
Od 14. do 21. března proběhne ve všech regionech Ski amadé Höchster Bauernmarkt der Alpen aneb Týden lyžování a gurmánů. Těšit se můžete i na festival řemeslného piva v Hochkönigu či večeři u lanovky v Grossarltalu.
A aby požitek z dobrého jídla byl dokonalý, oblast Ski amadé navázala spolupráci se společností Österreich Wein Marketing. Společně přinášejí do horských chat místní vinařskou kulturu a možnost ochutnat na zimní dovolené vynikající rakouská vína.
Tipy na všechny zajímavé kulinární akce najdete v aplikaci Ski amadé Guide.
ZDEJŠÍ SPECIALITY
Salcbursko je bohaté na regionální speciality. Kvalitní biomaso je tu samozřejmostí. Celosvětově proslulé je hovězí z Pinzgau. Jehněčí ze zdejších farem se rozplývá na jazyku a nesmíme zapomenout na výtečnou zvěřinu z úrodných revírů v okolí Pongau, které obsahuje málo tuku.
V Grossarltalu nebo Tennengau nezapomeňte ochutnat místní sýry, které se tu vyrábějí tradičním způsobem po celé generace. Zkusit byste měli také noky – nasladko sypané cukrem nebo naslano s čerstvou cibulkou.
Na císařský trhanec, německy Kaiserschmarrn, narazíte snad v každé horské chatě. I když není typicky regionální, věřte, že k němu podávané ovoce určitě bude místní! Přijde vhod jako snídaně či sytý moučník po horském výšlapu. Tuto kalorickou bombu, která chutná trochu jako hodně sladká palačinka, měl v oblibě sám císař František Josef I.
NA ČEM SI POCHUTNAT A CO SI PŘIVÉZT?
TAFELSPITZ
Vařená hovězí květová špička se nejčastěji podává s jablečným křenem, hořčicí a vařenou zeleninou. Dokonale vás posilní na vaše aktivity!
SIVEN A PSTRUH
Rakušané umí skvěle připravit sladkovodní ryby žijící ve zdejších jezerech, jejichž voda je zpravidla pitná. Kvalita rybího masa je tedy jedinečná!
NĚCO NA ZUB
Ideální oběd na sjezdovce? Miska polévky a pak rovnou dezert: jablečný závin, císařský trhanec nebo Sachrův dort.
DÝŇOVÝ OLEJ
Olejem lisovaným za studena z dýňových semínek si pokapejte salát a vyzkoušejte i netradiční kombinaci: pár kapek na vanilkovou zmrzlinu.
ALMDUDLER
Nejpopulárnější rakouský nealkoholický nápoj má chuť a vůni alpských bylin. Objednat si můžete variantu s cukrem i bez, míchá se i s pivem.