Oblast Ski amadé je stejně jako ostatní části Rakouska rájem gurmánů a milovníků dobrého jídla a pití. Co musíte rozhodně ochutnat?

_____________________________________________________________


Za vším stojí mimo jiné i promyšlené zemědělství. Protože v údolích nebylo dostatek pastvin pro dobytek, farmáři vždy vyháněli stáda krav do hor, kde se pásla od jara do podzimu. Dole mezitím sekali trávu a sušili seno, aby měli čím krmit v zimě.

Díky čisté alpské přírodě je tu vlastně bio samozřejmostí, stejně jako kvalitní a chutné jídlo. A vůbec nezáleží na tom, jestli bydlíte v luxusním pětihvězdičkovém hotelu nebo malém rodinném penzionu. Místní máslo má tak jemnou chuť a nádherně žlutou barvu, že krajíc chleba jím namazaný je nepředstavitelnou pochoutkou.

PROGRAM TASTE SKI AMADÉ

Proč vlastně nespojit sportovní potěšení s kulinárním? V oblasti Ski amadé se díky tomu můžete těšit i na pestré gurmánské akce, abyste si co nejvíc vychutnali místní rozmanitou kuchyni. A na co si v této zimní sezoně můžete naladit chuťové pohárky?

Pětadvacet partnerských chat nabízí vydatnou místní klasiku, různé speciality i vína renomovaných vinařů. To ovšem neznamená, že ostatní chaty a restaurace snad špatně vaří! Pochutnáte si tu určitě všude.

Od 14. do 21. března proběhne ve všech regionech Ski amadé Höchster Bauernmarkt der Alpen aneb Týden lyžování a gurmánů. Těšit se můžete i na festival řemeslného piva v Hochkönigu či večeři u lanovky v Grossarltalu.

A aby požitek z dobrého jídla byl dokonalý, oblast Ski amadé navázala spolupráci se společností Österreich Wein Marketing. Společně přinášejí do horských chat místní vinařskou kulturu a možnost ochutnat na zimní dovolené vynikající rakouská vína.

Tipy na všechny zajímavé kulinární akce najdete v aplikaci Ski amadé Guide.

ZDEJŠÍ SPECIALITY

Salcbursko je bohaté na regionální speciality. Kvalitní biomaso je tu samozřejmostí. Celosvětově proslulé je hovězí z Pinzgau. Jehněčí ze zdejších farem se rozplývá na jazyku a nesmíme zapomenout na výtečnou zvěřinu z úrodných revírů v okolí Pongau, které obsahuje málo tuku.

V Grossarltalu nebo Tennengau nezapomeňte ochutnat místní sýry, které se tu vyrábějí tradičním způsobem po celé generace. Zkusit byste měli také noky – nasladko sypané cukrem nebo naslano s čerstvou cibulkou.

Na císařský trhanec, německy Kaiserschmarrn, narazíte snad v každé horské chatě. I když není typicky regionální, věřte, že k němu podávané ovoce určitě bude místní! Přijde vhod jako snídaně či sytý moučník po horském výšlapu. Tuto kalorickou bombu, která chutná trochu jako hodně sladká palačinka, měl v oblibě sám císař František Josef I. 

.

.

NA ČEM SI POCHUTNAT A CO SI PŘIVÉZT?

TAFELSPITZ

Vařená hovězí květová špička se nejčastěji podává s jablečným křenem, hořčicí a vařenou zeleninou. Dokonale vás posilní na vaše aktivity!

SIVEN A PSTRUH

Rakušané umí skvěle připravit sladkovodní ryby žijící ve zdejších jezerech, jejichž voda je zpravidla pitná. Kvalita rybího masa je tedy jedinečná!

.

.

NĚCO NA ZUB

Ideální oběd na sjezdovce? Miska polévky a pak rovnou dezert: jablečný závin, císařský trhanec nebo Sachrův dort.

DÝŇOVÝ OLEJ

Olejem lisovaným za studena z dýňových semínek si pokapejte salát a vyzkoušejte i netradiční kombinaci: pár kapek na vanilkovou zmrzlinu.

ALMDUDLER

Nejpopulárnější rakouský nealkoholický nápoj má chuť a vůni alpských bylin. Objednat si můžete variantu s cukrem i bez, míchá se i s pivem.

.

.

  8:00