Máslová brioška vám bude chutnat jen lehce pomazaná máslem a džemem. Připravit z ní můžete sladké tousty nebo fantastický velikonoční toust se zastřeným vajíčkem a slaninou. Recept na něj plus mnoho dalších najdete v časopise Žena a život č. 6.

Recept na máslovou briošku

Příprava: 50 minut + kynutí a pečení

Množství: 12 ks

Ingredience: 20 g čerstvého droždí, 50 g krupicového cukru, 100 ml plnotučného mléka, 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 4 vejce velikosti „M“, 150 g másla změklého v pokojové teplotě, 25 g rozpuštěného másla na potření, přepuštěné máslo na vymazání formy

Postup:

1. Připravte kvásek. Rozmíchejte rozdrobené droždí, lžičku cukru, polovinu vlažného mléka a dvě lžíce mouky a nechte vzejít na teplém místě.

2. Do mísy prosejte ostatní mouku. Přidejte zbylý cukru a sůl. Vejce rozmíchejte ve zbylém vlažném mléce a přidejte do mouky spolu s kváskem. Lehce zapracujte. Pak přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Nejlépe t zvládne robot s hákem. Hladké měkké těsto v míse přikryjeme utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu.

3. Připravte si klasickou velkou formu na chlebíček a vymažte ji silnou vrstvou přepuštěného másla. Nakynuté těsto rozdělte na 8 stejně velkých bochánků. Naskládejte je do připravené formy ve dvou řadách. Zakryjte utěrkou a nechte kynout až dosáhnou okraje formy. Předehřejte troubu na 160 °C.

4. Pak povrch nakynuté briošky potřete rozpuštěným máslem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 30 minut. Pop upečení ji nechte ve formě 15 minut zchladnout a pak teprve vyklopte a nechte zcela vychladnout.

  10:00
Témata: Máslo, mouka, Cukr, mléko