Jahodové skleničky
Počet: 4 porce
Příprava: 20 minut
Ingredience:
600 g jahod
½ malého citronu
80 g cukru krupice
5 g práškového agaru
400 ml smetany (33%)
Postup:
1. Připravte si pět skleniček nebo pohárů. Jahody očistěte a nakrájejte na kousky. Poté 300 g nakrájených jahod rozmixujte a propasírujte přes cedník do kastrůlku. Do husté jahodové šťávy vymačkejte šťávu z citronu. Cukr promíchejte s agarem a přidejte do šťávy v kastrůlku. Přiveďte k varu. Minutu vařte na mírném ohni a metličkou míchejte, až se agar rozpustí. Pak sundejte z tepla a nechte zchladnout asi na 40 °C.
2. Zbylé nakrájené jahody vmíchejte do vlahého jahodového agaru a rozdělte do skleniček. Nechte v chladu zatuhnout.
3. Vychlazenou smetanu vyšlehejte na hustou šlehačku a pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na zatuhlé jahody.
Tip: Povrch můžete novátorsky dozdobit mátovým cukrem. Připravíte ho tak, že jemně nasekané lístky máty promnete s krupicovým cukrem.