Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci

  14:00
Přímo na návsi jihočeské vesnice Holašovice, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, najdete Holašovickou hospodu, kterou společně provozují Petr Klimenda a Monika Kropáčková. Kromě celé řady výborných jídel a skvěle ošetřeného piva zde nabízejí i báječné Povidlovo tvarohové dvojctihodné koláče, které získaly ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje pro rok 2024.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci. | foto: Archiv Regionální potravina

Petr a Monika dlouho žili ve městě, kde provozovali bar, ale postupně zatoužili po klidu venkova. Když se naskytla příležitost provozovat hospodu v Holašovicích, neváhali ani chvíli. „Všechno jsme se učili za pochodu, často metodou pokusů a omylů, ale naším cílem bylo vždy nabídnout hostům kvalitní českou kuchyni,“ vypráví Monika. Dnes jsou s rozhodnutím opustit městský život spokojení a už si nedovedou představit návrat.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

„Ze začátku nám hodně pomáhala maminka a jednoho dne navrhla, abych pekla její dvojctihodné koláče. Krátce nato, bohužel, zemřela. Měla jsem proto dvojnásobný důvod se to naučit a pokračovat v rodinné tradici,“ popisuje Monika se slzami v očích, jak se zrodil nápad obohatit nabídku hospody o tento rodinný recept, který si zamilovali hosté z celého světa.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

Nebyla to ale jednoduchá cesta. Trvalo téměř rok, než se Monice podařilo dokonale zvládnout všechny detaily receptu tak, aby koláče chutnaly jako od maminky. „Měla jsem sice její recept s poznámkami, ale v těch bylo téměř nemožné se vyznat. Navíc maminka měla přesně v ruce, kolik, čeho a kam dát, aby koláče nezřídly a nevytekla náplň,“ vzpomíná Monika spolu s Petrem na začátky pečení dnes už proslulých koláčků.

Původní receptura pochází od babičky, která je pekla v nedalekém mlýně na poutě a posvícení. Původně byly koláčky malé, ale Moničina maminka přišla s nápadem na větší verzi, kterou si dnes můžete koupit v hospodě. „Na svatby se samozřejmě pečou malé, které jsou poloviční,“ upřesňuje Monika historii dvojctihodného koláče.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

Koláče se připravují z tradičního kynutého těsta, které je plněno směsí tvarohu. Navrch se přidávají povidla ze švestek ze Lhenických sadů a vše je posypáno jemnou máslovou drobenkou. Pokud chcete vědět víc, nezbývá než se vydat do Holašovic.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

Restaurace a zejména jihočeská hospoda v Holašovicích nemůže stát jen na vyhlášených dvojctihodných koláčcích. V nabídce proto najdete i pravou kulajdu, svíčkovou nebo guláš. Na své si však přijdou i milovníci moderní či vegetariánské kuchyně. Společným jmenovatelem všech pokrmů jsou kvalitní suroviny od místních farmářů a dodavatelů. Jak s úsměvem říká Petr Klimenda: „Učíme hosty, jak chutná opravdové jídlo. V kuchyni nenajdete práškové vývary ani ohřívací lázně – na dobré jídlo si zkrátka musíte počkat.“ A to čekání se rozhodně vyplatí, zejména když si ho můžete zpříjemnit oroseným pivem na zahrádce.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

V hospodě na holašovické návsi potkáte lidi z celého světa. Turisty, kteří přijeli obdivovat jedinečné stavby vesnice, dovolenkáře, kteří si zamilovali jihočeskou krajinu, projíždějící cyklisty, a samozřejmě i místní sousedy. „Koláčky jsou pro mnohé návštěvníky obrovským překvapením – často tento druh kynutého těsta neznají. Ale jakmile je ochutnají, vracejí se sem právě pro ně,“ říká Monika. „A pak nám chodí fotografie z celého světa, jak je hosté přivezli domů ochutnat svým příbuzným,“ doplňuje s radostí Petr.

Holašovická hospoda: Recept na koláče se dědí z generace na generaci.

Petr a Monika jsou v hospodě prakticky od rána do noci, aby vše stihli. Naštěstí mají oporu v Petrově mamince, která nejenže přinesla recept na báječná povidla, ale pomáhá, kde je potřeba. Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje je tak uznáním pro celou velkou rodinu, která se na chodu Holašovické hospody podílí. „Když je potřeba, přijedou nám na pomoc maminky, sestry – bez toho by to nešlo,“ uzavírají své vyprávění sympatičtí provozovatelé.

Regionální potravina

Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Více informací na regionalnipotravina.cz a na microsite

Autor:
  • Nejčtenější

Hubnutí po třicítce je těžší, ale jde to. Jen musíte dodržovat tři pravidla

Nedaří se vám po třicítce zhubnout? Nevzdávejte to! Odborníci tvrdí, že pokud přizpůsobíte hubnutí změnám, které v těle probíhají s věkem, můžete se nadváhy zbavit kdykoli. Poradíme vám, jak na to.

Šik babička v latexu. Nahlédněte do šatníku první dámy USA Jill Bidenové

Změna na prezidentském postu v USA se podepíše i na světě módy. S odchodem Jill Bidenové přijdou všechny šik babičky o velký zdroj inspirace a módní ikonu svého věku. První dáma nám čtyři roky...

Horoskop pro každé znamení na 3. týden roku 2025

Co nás čeká v příštích lednových dnech podle hvězd? Lvi, postupně budete řešit to, co se vám naskládalo v minulosti. čeká vás velmi výživný víkend, do práce se tentokrát budete skutečně těšit....

Jídla se nikdy nezřeknu, říká Martina. Za rok zhubla 16 kilogramů

Martina se vrátila z exotické dovolené o šest kilo lehčí a v hubnutí se rozhodla pokračovat. Za rok se jí podařilo shodit šestnáct kilogramů i bez pomoci odborníků.

Jóga, běh nebo vojenský trénink. Jak se udržují v kondici slavné dámy 70+

Táhne jim na osmdesátku a stále jsou ve skvělé kondici. Hraní a zpěvu se nevzdávají, jsou šik a nepotřebují k tomu ani plastiky. Podívejte se na slavné ženy sedmdesát plus, které se udržují v kondici...

Hollywood není jen sláva. Jeho toxicitu odhalilo mnoho hvězd

Každá druhá herečka má podle statistik za sebou zkušenost s nevhodným chováním na place ze strany producentů nebo režisérů. Jen málokterá z nich má ale odvahu o všem veřejně promluvit. Podívejte se...

18. ledna 2025

Horoskop pro každé znamení na 4. týden roku 2025

Co nás čeká v dalším lednové týdnu podle hvězd? Panny, vy postupně dorovnáváte všechny komunikační a papírové resty. Jde to hladce, rodinné ladění už tak hladce probíhat nebude. Ryby, myšlenky jsou...

18. ledna 2025

Husí paštika a s brusinkovým želé

Husí paštika a s brusinkovým želé
Recept

Střední

45 min

Vyzkoušejte jemnou domácí paštiku, která potěší vaše chuťové buňky.

Co nám říkají sny? Občas nastíní budoucnost, spíš nám ale třídí myšlenky

Je to jenom fantazie, která nemá nic společného s realitou? Nebo se nám naše sny opravdu snaží něco povědět?

17. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eva Adamczyková je maminkou. Olympionici prozradili jméno miminka

Snowboardistka Eva Adamczyková (31) a herec Marek Adamczyk (37) se stali rodiči. Narození jejich prvního potomka na...

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Zvládla jsem tisíc mužů za dvanáct hodin. To je rekord, říká Bonnie z OnlyFans

Pornoherečka Bonnie Blue (25) svůj obsah na OnlyFans a sociálních sítích považuje za vzdělávací. Za cíl měla v...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Hrachovcová nafotila akty s Hynkem Čermákem. Není to jen o tělech, říká

Tatérka a koučka Kateřina Kaira Hrachovcová (50) má postavu dvacítky. Postavit se před objektiv herce Hynka Čermáka...