Chuť našich ryb vás vyrazí z bot

  14:00
Město Klatovy je někdy nazýváno „bránou Šumavy“, tentokrát si však nebudeme povídat o přírodě, ale o rybářství. Za městem, u řeky Úhlavy, se nachází výjimečný podnik – Zpracovna ryb a rybí sádky. V tomto podniku působí charismatická Adéla Schejbalová, která pracuje jako zástupkyně ředitele. Díky své vášni pro řemeslo a dokonalému přehledu se jí daří z podniku dělat jednoho z předních zpracovatelů sladkovodních a mořských ryb v Česku. Potvrzením jejího úsilí je ocenění Regionální potravina roku 2022 v Plzeňském kraji za uzeného sivena s hlavou.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“ | foto: Archiv Regionální potravina

„Rybárna a zpracovna ryb v Klatovech funguje od roku 1998. Od roku 2010 jsme se stali samostatnou akciovou společností. Původně byla na tomto místě vodárna, poté budovu zakoupilo místní rybářství a nakonec se vše přestavělo na provoz, který stále rozvíjíme a vylepšujeme,“ začíná své vyprávění Adéla Schejbalová, zástupkyně ředitele a vystudovaná rybářská inženýrka, která se celý svůj profesionální život pohybuje kolem ryb.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“

Dnes je Zpracovna ryb Klatovy vybavena pro veškeré potřeby rybího provozu. „U nás najdete vše. Od sádek, kde je třeba stálý a pečlivý dohled i o víkendech a v noci, aby bylo o naše ryby perfektně postaráno, až po porcovnu, udírnu a prodejnu,“ vyjmenovává Adéla. Provoz i prodejnu najdete po cestě z Klatov do blízkého Tajanova. Otevřeno je od pondělí do pátku a nabízejí tu všechny místní produkty, především čerstvé ryby. „V každé prodejně, která pracuje s čerstvými rybami, musí zákazník dostat led, aby zůstala zachována kvalita výrobku. Produkty našemu zákazníkovi na přání zabalíme tak, aby vydržely třeba cestu až do Ostravy,“ popisuje se zaujetím Adéla. „Vždy se ptáme zákazníka: Jak dlouho s tou rybou pojedete? Jakmile jede déle než 15 minut a venkovní teploty vystoupí nad 20 °C, zakoupenou rybu zabalíme tak, aby byla obložená ledem ze všech stran. Kvalita a čerstvost je pro nás a naše zákazníky tím nejdůležitějším,“ popisuje pečlivost, kterou věnují každému zákazníkovi, Adéla Schejbalová. „Samozřejmě se zákazníky vždy ještě proberu, jak se chystají rybu dále zpracovávat, a dodám jim tipy na to, aby z přípravy vytěžili to nejlepší. Je to jedna z věcí, která mě na tom baví nejvíce. Předávat všechny informace a bavit se o jídle,“ směje se Adéla.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“

V nabídce má Zpracovna ryb Klatovy nejen ryby od lokálních chovatelů, ale také jesetery a sumečky, kteří jsou odchovaní v jiných částech Čech. Z mořských plodů pak nabízí například kalamáry, mušle a několik druhů krevet. Nabídku doplňuje široká škála konzervovaných a marinovaných ryb, u nichž je – stejně jako u ostatních výrobků – hlavním kritériem chuť. Chloubou podniku je nabídka uzených ryb. „Stále vymýšlíme, co by se z jaké ryby dalo vyudit, abychom získali to nejlepší a měli ty nejzajímavější výrobky,“ říká Adéla. A za pravdu jí dává také ocenění Regionální potravina za jejich uzeného sivena za rok 2022 pro Plzeňský kraj, další z dlouhé řady úspěchů v soutěži o toto prestižní označení. Vítězství, byť s jiným uzeným výrobkem, firma obhájila i v roce 2024.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“

Siven je vynikající lososovitá ryba, která je chuťově podobná pstruhovi. „Sivena nikdo jiný nedělá, hodně lidí se zaměřuje na pstruhy. V takovém množství a kvalitě se siven produkuje jen tady v Klatovech. Náš siven je odchován nedaleko od nás v Anníně na Šumavě, na vodě z Otavy, kde ryba roste až 18 měsíců. Poté ryby převezeme k nám, kde je rovnou zpracujeme a nakládáme do slaného roztoku. V něm je jen obyčejná kuchyňská sůl. Nic víc. Žádné konzervanty, žádný umělý kouř. Horký kouř, kterým ryby udíme, je z bukové štěpky. V jednoduchosti je prostě krása,“ popisuje se zaujetím Adéla a dále pokračuje: „Stejně děláme všechny naše uzené ryby. Vyuzené výrobky následně zachlazujeme, balíme a expedujeme je k zákazníkům po celé republice.“

„Prvotním podnětem, proč jsme se do soutěže o Regionální potravinu hlásili, bylo zviditelnění společnosti. Ocenění funguje především u malých odběratelů. Zde nám ke zviditelnění Regionální potravina opravdu pomohla. Stává se nám, že přijedou lidé až z druhého konce republiky, protože jim někdo dal ochutnat naše ryby, které je zaujaly natolik, že se tu museli sami zastavit. To nás samozřejmě vždy potěší, ale jak říkám: hlavní je kvalita a čerstvost a o té ocenění vypovídá nejvíce,“ uvádí Adéla a dodává, že úspěch stojí především na skvělém týmu.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“

Všichni v provozu musíme fungovat jako tým. Musíme táhnout za jeden provaz, fungovat spolu jako lidi a táhnout tu naši káru dál. Musíme se na sebe spolehnout. Ať jde o kluky venku u sádek, kteří loví ryby a dokážou vše spravit, až po bezkonkurenčně nejrychlejší holky, které balí uzenou rybu,“ uvádí.

Zpracovna ryb Klatovy: „Chuť našich ryb vás vyrazí z bot“

„Jsou chvíle, kdy je třeba každá ruka. Rybářství je řehole, a kdo zažil Vánoce v klatovské zpracovně ryb, přesně ví, o čem mluvím. Za to si všech našich lidí vážíme a víme, že spolu dokážeme velké věci,“ svěřuje se Adéla. „Během prosince zpracujeme až 150 tun ryb, což je enormní nárůst oproti běžným měsícům, kdy produkce dosahuje kolem 20 tun. To je pravý nefalšovaný vánoční punk,“ uzavírá Adéla s úsměvem.

Regionální potravina

Více informací na regionalnipotravina.cz a na microsite

Nejčtenější

Láska mezi osobnostmi nemá mezí, dělí je více než dvacet let

Podívejte se do naší galerie na slavné osobnosti ze světa i z Česka, které se zamilovaly do protějšku, kterému bylo o dvacet let více nebo méně. Láska si zkrátka nevybírá a věk nehraje žádnou roli....

Krásné herečky, které pocházejí z Evropy a dobývají svět

Podívejte se do naší galerie na herečky, které dobývají svět a pocházejí z evropských států. Patří mezi ně krásky, které už jsou dobře známé i v Hollywoodu, jako je Penelope Cruzová, Keira Knightley...

Vůdčí ukazovák, rodinný prsteníček. Co na nás řekne naše chodidlo

Staří Číňané tvrdili, že v dolních končetinách se zrcadlí duše a zdraví člověka. Co o vás mohou prozradit ty vaše?

Příběh Martiny: Manžel mé sestry je budižkničemu, ona to ale nechce vidět

V naší rodině bylo vždycky silné pouto mezi ženami. S babičkou, mámou a mojí starší sestrou jsme vždycky byly naprosto sehraná parta. Nikdy jsme před sebou neměly žádné tajemství, podnikali jsme...

Slavní muži a influenceři si oblíbili perly. Do pánské módy patří odjakživa

Perly nejsou jen dámská záležitost – a nikdy nebyly. Šperky z perel patřily do pánského šatníku už ve starověku a mnohokrát se do módy vrátily. Dokonce v různých částech světa. V posledních letech se...

Dámy, hlídejte své muže. Časté močení může značit i vážný problém

Časté noční močení je nepříjemným problémem, o kterém se obvykle stydíme mluvit. Příčiny mohou být různé. V některých případech je řešení snazší, než bychom si mohli myslet. Jindy však může jít,...

13. července 2025

Láska mezi osobnostmi nemá mezí, dělí je více než dvacet let

Podívejte se do naší galerie na slavné osobnosti ze světa i z Česka, které se zamilovaly do protějšku, kterému bylo o dvacet let více nebo méně. Láska si zkrátka nevybírá a věk nehraje žádnou roli....

13. července 2025

Minipizzy ve tvaru srdce

Minipizzy ve tvaru srdce
Recept

Střední

30 min

Láska prochází žaludkem. Proto ji můžete vyjádřit i skrze tento recept.

Místo, kde vypnete a rozmazlíte chuťové buňky

Komerční sdělení

Klid, ranní zpěv ptáků, jídlo jako od babičky v moderním podání, relax… to všechno najdete v srdci jihovýchodní Moravy - v Galerii mlýn v Žeravinách. Je to prostor, který spojuje výjimečnou...

12. července 2025

Horoskop pro každé znamení na 29. týden roku 2025

Červenec na vrcholu svých dní, co nás čeká podle hvězd v dalším letním týdnu? Berani, zbavíte se starostí a tápání. Pokud jedete na dovolenou, postupujte s rozmyslem, žádné hrrr akce. Váhy, vy se...

12. července 2025

Epilepsie není stopka pro sportování. Jaký pohyb může pomoci?

Říká se, že pohyb není kontraindikací téměř k ničemu. A platí to i o epilepsii. Podle lékařů pravidelná a správně dávkovaná fyzická významně zlepšuje zdravotní stav lidí s tímto onemocněním.

12. července 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v přípravě koktejlů?

K létu patří zábava s přáteli, společenská setkání i romantika ve dvou. A při všech těchto příležitostech si rádi připijeme osvěžujícími koktejly, ať už s alkoholem, nebo bez. Zkuste si otestovat své...

vydáno 12. července 2025

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou

Kokosové dortíky s jahodovou korunkou
Recept

Střední

70 min

S těmito dortíky sklidíte na každé oslavě veliký úspěch.

Lososový tataráček s kapary

Lososový tataráček s kapary
Recept

Lehké

20 min

Chcete si užít luxusní večeři s vaší drahou polovičkou? Jako předkrm zvolte tento tataráček.

Naslouchejte svému tělu. Řekne vám, když chybí vitaminy a minerály

Cítíte se bez energie, všechno vás bolí a nic vás nebaví? Možná nejde o věk ani nemoc, ale chybí vám některé živiny. Tělo si o ně umí říct, a tak mu stačí naslouchat. Poradíme, jak na to.

11. července 2025

Peníze, nemoci i nepořádek. Šest věcí, které nás stresují před dovolenou

Na dovolenou se většina z nás těší celý rok. Na chvíli vypadnout z běžného stereotypu, odpočinout si od práce, vidět daleké kraje, ležet na pláži, opalovat se nebo si jen v klidu číst. Každý má svou...

11. července 2025

Guava Paloma

Guava Paloma
Recept

Lehké

2 min

Zjednodušenou verzi oblíbeného koktejlu si snadno připravíte i doma.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.