Ke grilovaným lahůdkám se jako příloha skvěle hodí chlebové placky. Recept na ně berte jako malou ochutnávku z našeho gurmánského speciálu. Najdete ho uvnitř časopisu ŽENA A ŽIVOT číslo 12, která je v prodeji do 22. června 2021.


Chlebové placky

Počet: 4 kusy

Příprava: 25 minut + odležení

Ingredience

300 g hladké mouky + mouka na vál

1/2 lžičky soli

80 g bílého jogurtu

1 lžíce sádla 

olej na potření pánve

Postup:

1. Mouku prosejte a smíchejte se solí. Pak do mouky vmíchejte jogurt a podle potřeby můžete přidat i vodu (asi 50 ml). Zapracujte sádlo a těsto hněťte asi 10 minut, až bude hladké a nebude se lepit. 

2. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odležet asi 30 minut v pokojové teplotě. 

3. Odleželé těsto rozdělte na čtyři stejně velké díly a každý propracujte. Na pomoučněném vále díly těsta rukou rozmáčkněte a pak vyválejte tenké placky.

4. Placky opékejte na rozpálené pánvi buď zcela nasucho, nebo pánev jen lehce potřete olejem. Pečete je asi 1 minutu z každé strany. Občas je k pánvi přimáčkněte do balíčku smotanou čistou utěrkou.

Tip: Nejlépe chutnají chvíli po opečení. Proto je můžete opékat během grilování na plotýnce nebo pánvi postavené na grilu.

  15:29