České zahrádky se teprve pomalu, pomaličku probouzejí, a tak musíme při pečení vystačit s ingrediencemi ze spíže. Jak je využít?

Jablka a hrušky z podzimní úrody i přes dobré uskladnění už ztrácejí kondici. Ale na rychlý kořeněný kompot jsou ideální.



Jak na to?


Kompot: Oloupaná, středů zbavená a na kusy nakrájená jablka a hrušky nasklá­dejte do kastrolu. Zasypte cukrem (na 1?kg ovoce asi 100?g cukru) a zalijte vodou tak, aby ovoce bylo ponořené. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a citronovou šťávu a vařte do poloměkka. Pak kompot do použití skladujte v chladu.

? Kompoty, které jste si zavařila na podzim v době úrody, nenechávejte zastrčené ve spíži. Spotřebujte je dřív, než bude zase čerstvé ovoce.



Stejně dobře můžete nyní v kuchyni využít i topinambury. Zde si přečtěte, co s nimi!



Co s kompotovaným ovocem?


Skvělé je na rychlé dezerty:

? Upečte piškot a ještě za tepla ho pokapejte šťávou z kompotu. Před servírováním na něj kompotované ovoce naskládejte.

? Kompot je výborný i k vaflím nebo smaženému sladkému toastovému chlebu ve vajíčku a samozřejmě i na lívance či palačinky.

? Polévá se jím horký tvarohový nákyp nebo se může přidat k tvarohovému koláči.

? Kompot navrstvěte do skleniček střídavě s jogurtovým nebo pudinkovým krémem.



Spoustu dalších receptů na dobroty, které vám teď před začátkem jara přijdou k chuti, najdete v aktuálním vydání časopisu Žena a život, které je právě v prodeji.



  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:26