Bylina satyrova
Koření má jak v teplé, tak studené kuchyni všestranné použití a obsahuje spousty účinných látek. Jenom namátkou – bazalka má vliv na vylučování žaludečních šťáv, působí proti nadýmání, podporuje trávení a zlepšuje odkašlávání, jedno z nejstarších tropických koření, zázvor, výrazně zlepšuje trávení a používá se v lidovém lékařství, levandule je vhodná na migrény, bolesti hlavy a působí jako mírné sedativum a takový topinambur zlepšuje činnost jater, ledvin a má antistresové a detoxikační účinky. Zázvor je základní součástí japonské kuchyně, kde se pro zvýšení jeho léčivých účinků konzumuje především syrový, případně naložený v nálevu.
Ve Spojených státech dostanete běžně zázvorové pivo nebo zázvorovou limonádu. Mnoho druhů koření kromě toho funguje jako afrodiziakum. Například pepř, skořice, vanilka, šafrán nebo saturejka, která byla kdysi díky léčebným účinkům v oblasti sexuální potence označována jako bylina satyrova. Co se týče přípravy pokrmů, máte obrovské možnosti výběru jednotlivých koření i jejich kombinací. Vynikající je například kombinace česneku s medem nebo se smetanou a nikdy neprohloupíte, když do každého zeleninového a masového pokrmu či vaječné omelety přidáte bazalku nebo oregano (ne nadarmo se mu česky říká dobromysl). I obyčejné rizoto může být vyloženou pochoutkou, když se správně okoření. Zkuste do něj namísto mražené zeleniny a masa z konzervy přidat sušená rajčata nakládaná v olivovém oleji a drcenou levanduli. Další variantou jsou kořeněné omáčky, které se podávají k nekořeněným masům, aby si každý mohl vybrat takovou, na kterou má chuť.
Ryby, maso nebo syrovou zeleninu mírně osolte, pak poduste či rychle opečte na prudkém ohni a podávejte se zeleninovou přílohou a s různými kořeněnými omáčkami. Ty se dají koupit ve velkých obchodech nebo si je můžete připravovat sama. Rozvařte jakýkoli druh ovoce na kaši, přidejte koření podle chuti a následně zavařte, aby omáčka dlouho vydržela. Vynikající jsou švestkové omáčky kořeněné hřebíčkem, koriandrem, česnekem nebo anýzem. V indické kuchyni se některé druhy koření přidávají zcela běžně i do sladkých zákusků. Kromě muškátového oříšku například zázvor, bát se nemusíte ani papriky a dalších druhů.
Koření se užívá i při výrobě likérů a vaječný koňak se špetičkou pepře má mnohem lepší chuť. Pokud máte možnost, koření vždy nakupujte ve speciálních obchodech, kde by mělo být čerstvé a kde vám v případě zájmu poradí co, jak a k čemu. V kořenářství si na rozdíl od supermarketů můžete přivonět, ochutnat a vybrat si podle chuti. V afrických a arabských zemích a některých jihoevropských městech existují speciální trhy na koření, které stojí za to navštívit a přivézt si zásoby domů. Na stáncích bývají vystaveny v miskách nebo v typických jutových sáčcích. Koření nikdy nekupujte nadměrné množství, protože nejlepší je samozřejmě čerstvé. Skladujte ho v suchu a ve sklenicích nejlépe s hermetickým uzávěrem, déle vydrží a neztratí chuť ani aroma. Než se budete pouštět do vaření, vzpomeňte si, že je to právě koření, které činí z obyčejného pokrmu neopakovatelný gurmánský zážitek.