Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí

Komerční sdělení   14:00
Jaro se probouzí a s ním přichází i kulinářské novinky v pražských restauracích. Šéfkuchař David Kalina se svým týmem připravil speciální velikonoční menu pro restaurace Mincovna, Tiskárna a U Tellerů, které reflektuje svátky jara v plné chuti.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí. | foto: Archiv šékuchař David KalinaShutterstock

„Letos nám Velikonoce připadly na duben, což znamená, že jsme mohli vytvořit nabídku, která je skutečně jarní. Inspirujeme se sezonními surovinami a tradičními chutěmi,“ vysvětluje Kalina.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Jarní inspirace na talíři

Velikonoční menu staví na čerstvých surovinách a lehkých kombinacích. „Hlavní roli hraje mladé maso – telecí, jehněčí, králík i kuře. Kdyby bylo snazší jej prodat kůzlečí, zařadili bychom i to,“ říká šéfkuchař se smíchem.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Nechybí ani typicky jarní zelené ingredience. „Používáme mladý špenát, medvědí česnek a další bylinky. Právě medvědí česnek je nejen lahodný, ale také bohatý na antioxidanty, které pomáhají posilovat imunitu a chránit organismus,“ dodává.

Co naděláte, já mám prostě rád tatarák!

Jedním z největších lákadel je telecí tatarák. „Miluji tataráky ve všech podobách – z hovězího, jehněčího i telecího. Tentokrát jsme telecí dochutili kapary a nakládaným zeleným pepřem, který není tak ostrý, ale dodá jídlu jemnou pikantnost. Přidali jsme také šalotku, olivový olej a finální tečku dává majonéza s kalábrijským salámem, který je z masa černých prasat a obsahuje vysoké procento chilli papriček a dodává jídlu jedinečnou chuť. Kapsaicin obsažený v chilli navíc podporuje zdraví, což je další plus,“ dodává Kalina.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Myslíme na vaše zdraví – síla medvědího česneku

Medvědí česnek patří k prvním jarním zeleninám, které po zimě pročistí celé tělo. Tento přírodní poklad měli rádi i staří Slované, jak dokazují archeologické průzkumy. Dnes zažívá v našich zahradách a kuchyních svou renesanci – je nejen výborným kořením, ale i účinnou léčivkou.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Co všechno obsahuje a proč je tak zdravý?

Allicin a aliin – přírodní antibiotika, která podporují imunitu a mají antibakteriální účinky.

Flavonoidy – působí antivirově, snižují srážlivost krve a pomáhají předcházet srdečním chorobám.

Vitamín C – 100 g medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky.

Minerály a jód – regulují hladinu cukru v krvi a podporují správnou funkci štítné žlázy.

Chlorofyl – pomáhá detoxikovat organismus a podporuje regeneraci buněk.

Králík a kuře v harmonii chutí

Další specialitou je kombinace dvou druhů masa – králíka a kuřete. „Chtěli jsme nabídnout pokrm, ve kterém se objeví obojí. Proto jsme vytvořili grilované duo z králíka a kuřete, doplněné o krémový baby špenát s muškátovým oříškem, nakládanou karotku a široké nudle s medvědím česnekem,“ vysvětluje Kalina.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Sladká tečka na závěr

Velikonoční vejce jako dezert, který potěší nejen chutí, ale i kreativním pojetím. Karamelová čokoláda tvoří jemnou skořápku, uvnitř se ukrývá svěží meruňkový gel připomínající žloutek a nadýchaný citronový krém evokující bílek. Dokonalá harmonie chutí a sladká tečka, která podtrhne velikonoční menu.

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Ochutnávka Velikonočního menu

Předkrmy

Telecí tatarák s Nduja majonézou – pesto ze sušených rajčat a medvědího česneku, bramborové chipsy

Krém z medvědího česneku – sýrová kroketa s uzenou pancettou

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Hlavní jídla

Králík a kuře na grilu – krémový baby špenát s muškátem, nakládaná karotka, široké nudle s medvědím česnekem

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Jehněčí plec po vídeňsku – se šunkou od kosti, hráškem s medvědím česnekem a holandskou omáčkou, bramborové pyré s Crème Fraiche

Velikonoční speciality: Když se tradice snoubí s jarní svěžestí.

Dezert

Velikonoční vejce

Velikonoční nabídka ve všech restauracích „Tady chutná“ slibuje nejen gurmánský zážitek, ale i oslavu jarních chutí v plné parádě. Pokud si chcete dopřát něco skutečně výjimečného, je právě teď ta pravá chvíle!

Nejčtenější

Sexbomba 50. let ohromila svět leopardími bikinami. Nosila je i na nákup

Herečka a modelka Jayne Mansfieldová byla vždy tak trochu provokatérka. V padesátých letech si oblíbila novotu, která budila vášně: bikiny s leopardím vzorem. Herečka v nich neváhala vyrazit na nákup...

Petra z Extrémních proměn několikrát málem vyhodili. Nakonec zhubl 56 kilo

Petr je milující manžel a otec, kvůli obezitě však rodinu dlouhodobě zanedbává. Nyní se rozhodl změnit svůj život od základů. Je tu však jedno velké ale, a to Petrova nevyřešená a velmi traumatická...

Moderátorka Lašková: Jsem tenisková máma, ale mám slabost pro podpatky

Má slabost pro šaty a boty na podpatku, při péči o tři syny jí ovšem nepodléhá tak často, jak by chtěla. Nestěžuje si, dobře totiž ví, že čas parádění se brzy vrátí. Její křehkou vizáží se nenechte...

Odhalené klíny i pokecané šaty. Módní trapasy se nevyhýbají ani královnám

Mají kolem sebe armádu sloužících a svazuje je přísný protokol. Přesto se členům a členkám královských rodin módní trapasy nevyhýbají. V minulosti jsme tak už měli možnost vidět průsvitné sukně,...

Veronika shodila téměř 50 kilo. Dnes radí s hubnutím ostatním

S nadváhou jsem se potýkala už od dětství. V šesti letech mi praktická lékařka doporučila pobyt v dětské ozdravovně. Nemám na to ale dobré vzpomínky. Na mou hmotnost ani zdravotní stav ozdravovna...

Nadýmání, únava, stres? Možná za to může váš mikrobiom

Naše tělo je mnohem moudřejší, než si myslíme. Dokáže nám přesně říct, co se uvnitř něj děje a co právě ze všeho nejvíc potřebuje. Zejména střevní mikrobiom je v „tomto oboru“ mistr!

17. května 2025

Horoskop pro každé znamení na 21. týden roku 2025

Jak se nám bude podle hvězd dařit v posledních májových dnech? Lvi, pokud se chcete udržet fit, začněte na tom pracovat, ubývající Měsíc vám ve snaze pomůže. Vodnáři, vy teď lépe než kdy jindy...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole
Recept

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Moderní škola pro moderní dobu

Komerční sdělení

GSG otevírá 2. kolo přijímacího řízení. Přijďte na Den otevřených dveří 20. května 2025.

16. května 2025

Naučte se mít se rádi. Omezte toxické lidi, nebojte se říct si o pomoc

Hlavním motivem našich životů bývá láska, ať už k rodičům, partnerovi, či dětem. Tak proč mnozí z nás zapomínají mít rádi sami sebe? je nejvyšší čas to napravit.

16. května 2025

Sexbomba 50. let ohromila svět leopardími bikinami. Nosila je i na nákup

Herečka a modelka Jayne Mansfieldová byla vždy tak trochu provokatérka. V padesátých letech si oblíbila novotu, která budila vášně: bikiny s leopardím vzorem. Herečka v nich neváhala vyrazit na nákup...

16. května 2025

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou
Recept

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

Škodlivé kosmetické přísady: tyto látky vám cestu ke kráse neusnadní

Vypadat skvěle je jedna věc. Někdy při tom však zapomínáme na ostražitost. Některé kosmetické přípravky totiž obsahují látky, které sice fungují, ale našemu zdraví neprospívají. Na co si tedy dát...

15. května 2025

Petra z Extrémních proměn několikrát málem vyhodili. Nakonec zhubl 56 kilo

Petr je milující manžel a otec, kvůli obezitě však rodinu dlouhodobě zanedbává. Nyní se rozhodl změnit svůj život od základů. Je tu však jedno velké ale, a to Petrova nevyřešená a velmi traumatická...

15. května 2025

Banánové lívanečky se šlehačkou a malinovou omáčkou

Banánové lívanečky se šlehačkou a malinovou omáčkou
Recept

Lehké

45 min

Tyto lívanečky chutnají jako od babičky.

Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky
Palačinky, popcorn nebo zmrzka? Otestujte si parádní retro pomocníky

Chystáte narozeninovou oslavu, dětskou party nebo si třeba jen chcete ozvláštnit víkend? Ve spolupráci se značkou Ariete jsme si pro vás připravili...

Představujeme osobnost, která se bude ucházet o titul Žena roku 2025

Komerční sdělení

V kategorii SÍLA se o titul Žena roku 2025 bude ucházet modelka a zakladatelka Nadačního fondu Pink Bubble Martina Šmuková, nominovala ji zpěvačka Elizabeth Kopecká.

14. května 2025

Objevte svůj osobní styl s Veronikou Slaninovou

Komerční sdělení

Certifikovaná osobní stylistka Veronika Slaninová zve všechny ženy, které se touží cítit přitažlivě a sebevědomě, na exkluzivní workshop osobního stylu.

14. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.