Špenátový věnec s vařenými vejci
Potřebujete: 1 cibule, 3 stroužky česneku, 30 g másla, 150 ml smetany ke šlehání, 500 g mraženého listového špenátu, sůl, mletý černý pepř, 500 g listového těsta, hladkou mouku na podsypání, strouhanku dle potřeby, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 8 vajec vařených natvrdo, 1 syrové vejce na potření závinu, máslo na vymaštění formy
Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak je zpěníme na másle v pánvi. Přilijeme smetanu a základ trochu zredukujeme.
2. Do pánve vložíme rozmrazený a dobře vymačkaný špenát. Krátce ho povaříme a dochutíme ho solí a pepřem. Odstavíme ho a necháme vychladnout.
3. Listové těsto rozválíme pracovní ploše poprášené moukou na úzký dlouhý plát. Podél jedné z delších stran ho poprášíme strouhankou. Na ni rozprostřeme špenát a ten posypeme strouhaným sýrem. Pak na špenát položíme oloupaná vařená vejce.
4. Plát svineme. Závin vložíme do koláčové formy vytřené máslem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a propícháme vidličkou. V troubě ho při 190 °C pečeme asi 30 minut.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1785 kJ/426 kcal
Počet porcí/kusů 8