Vánoční sváteční stůl by měla ovládnout ryba. Jenže kapr nemusí vyhovovat každému. Coby sladkovodní ryba chovaná v rybnících totiž často nasbírá typické rybniční pachy, které některým lidem zrovna nevoní. Alternativou v podobě ryb mořských, zejména těch lovených v otevřených vodách, však tradici štědrovečerního postního jídla neporušíme a také jím luxusně pohostíme sváteční návštěvu.

Nicméně obalování a smažení není u lososa nebo tuňáka úplně tím nejlepším řešením. Může chutnat, ale tyhle ryby nabízejí mnohem zajímavější úpravy. Pojďme se podívat na dva kuchařské tipy, kterými své hosty jistě zaujmete! Když jim pak během následné procházky vánoční krajinou či městem nabídnete horký čaj ze stylových vánočních termosek z Pepco letáku (aktuální leták, strana 18), bude atmosféra přímo dokonalá.

Tuňák v sezamové krustě s kaštanovým pyré


Až si půjdete nakoupit na vánoční hostinu, přibalte do košíku i větší pytlík kaštanů, které použijete k přípravě pyré. Je sice malinko pracnější než to bramborové, ale výsledku nebudete litovat. Jak se do přípravy tohoto receptu pustit?

Začněte tím, že oloupete kaštany a krátce je povaříte s mlékem. Měly by se vařit pouze tak dlouho, dokud nezměknou, proto je nutné je průběžně kontrolovat. Jakmile budou uvařené, přidejte k nim máslo, smetanu a trošku soli a tyčovým mixérem vše rozmixujte do hladka.

Tuňáka nakrájejte na větší podélné kousky. Následně je budete zprudka pražit a pak krájet na jednotlivá sousta, aby vynikly ještě růžové prostředky masa, takže podle toho zvolte velikost kusů, se kterými budete pracovat. Nakrájené kousky osolte a posypejte čerstvými bylinkami - určitě nevynechejte rozmarýn a saturejku.

Pak maso ještě obalte ve směsi černého a bílého sezamu - pořádně sezam do masa vmáčkněte, aby na něm držel. Nakonec kousky prudce opečte na pánvi ze všech stran tak, aby uprostřed zůstaly růžové a krásně šťavnaté. Krájejte až těsně před servírováním a pokud chcete, doplňte kouskem nějaké zavařeniny.


Losos v pikantní majonéze podávaný s dýňovým nebo pastinákovým pyré


Losos je rybou, kterou lze upravit obrovským množstvím způsobů, včetně těch pikantních. I proto můžete na lososa často narazit v nabídce Lidl letáku s velmi výhodnou cenovkou. Díky tomu si ho můžete připravit mnohem častěji, a to nejen jako sváteční večeři.

Pokud si libujete v ostřejších tónech chuti, smíchejte majonézu s chilli, mletým koriandrem a limetkovou nebo citronovou šťávou. Vytvořenou směsí natírejte jednotlivé porce lososa a poté je kůží dolů pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba patnáct minut (podle velikosti porcí) v troubě rozehřáté na 180 °C.

Mezitím dejte vařit dýni na dýňové pyré nebo brambory a pastinák na pastinákové pyré. Do uvařených surovin dle chuti přidejte máslo a smetanu a následně vše vyšlehejte nebo rozmixujte na jemné pyré. Lososa s vybraným pyré můžete servírovat například se salátem z listové zeleniny nebo alespoň s oblohou ze zelených salátových listů.