STŘEVA, IMUNITA A KILA NAVÍC
Hana Lang, jedna z našich předních výživových odbornic, se nejvíc věnuje právě souvislostem mezí tím, co jíme, a fungováním metabolismu: „Málokdo si uvědomuje, že na potraviny, které pravidelně konzumujeme, může náš organismus po nějakém čase začít reagovat alergií. Alergické reakce umíme rozdělit do několika typů. Běžně známé (testované na alergologii) jsou alergie typu I, které jsou zprostředkované IgE protilátkami a jejichž příznaky se objevují krátce po konzumaci problematické potraviny. Tělo však může na potravinu reagovat tvorbou IgA a následně IgG protilátek, což vede ke vzniku alergických reakcí typu III.
Tento proces je velmi nenápadný a je téměř nemožné jej intuitivně rozpoznat. Potíže, které způsobí, se začínají objevovat v horizontu čtyř až 72 hodin poté, co sníte inkriminovanou potravinu... Každá alergická reakce je přehnanou, dalo by se říci hysterickou, odpovědí našeho imunitního systému na určitou látku z vnějšího okolí. Taková látka je identifikována jako tělu neznámá, nebezpečná, a tak se ji snaží okamžitě eliminovat. Některé imunitní buňky zvládají za svůj život odstranit pouze jednu substanci a následně umírají. Imunitní systém pak musí vytvářet nové a nové buňky, čímž dochází k jeho přetížení. Alergické reakce nejsou přirozené a mají neblahý dopad na kompletní metabolismus organismu.
Při alergické reakci jako by se náš imunitní systém zbláznil a atakuje i látky, které by normálně nechal na pokoji. V mnoha případech útočí právě na neškodné bílkoviny a sacharidy a pomíjí opravdové hrozby z vnějšího prostředí – patogenní bakterie, plísně, parazity a jedovaté substance. Přetížení imunitního systému a neustále se opakující zánětlivé reakce vedou k nejrůznějším zdravotním potížím.
V praxi se ukázalo, že mnohá chronická onemocnění mohou souviset s potravinami, které denně jíme, aniž tušíme, že naše tělo na ně vytváří imunitní reakci. Jelikož nejsou zcela stráveny, v důsledku zvýšené propustnosti střev z výše uvedených důvodů se do mezibuněčných prostor dostává to, co by tam být nemělo. Zde takovou látku napadají imunitní buňky, které ji vnímají jako vetřelce – a kolotoč se roztáčí. Boj začíná. Lymfocyty produkují antialergeny, které jsou specialisty na boj s vetřelci a rozpoznají je, kdykoli se opět objeví v jakémkoli, byť jen minimálním množství.“
A právě problémy s metabolismem způsobené nepřiměřenou imunitní reakcí na určité skupiny potravin mohou být jednou z hlubokých příčin nadváhy. Je tomu tak především u lidí, kteří se stravují střídmě (jednou či dvakrát denně), a přesto ne a ne zhubnout. Důvodem je přemnožení střevních bakterií kmene Firmicutes na úkor bakterií kmene Bifidus, které mají antiobézní účinek.