Vánoční perníčky jsou naší tradicí. Svátky bez této lahůdky si neumí představit 66 procent Čechů. A tři čtvrtiny z nich se před svátky věnují jejich pečení, nejčastěji společně s nejbližšími členy rodiny. Ukázal to exkluzivní průzkum obchodů Albert. Vyzkoušejte letos i něco nového.
Ozvláštněte si Vánoce i svátečním perníkem, jehož recepturu připravil mistr pekař Václav Bozděch. Je vláčný a nadchne i ty členy rodiny, kteří si dávají pozor na linii. Dozdobit jej můžete podle vlastní fantazie či nechat volnou ruku vašim malým pomocníkům.
Co budete potřebovat
3 vejce
350 g hrubé/polohrubé mouky
350 g jemné krupice
400 g jablek
200 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 g kypřicího prášku do perníku
1 hrst oříšků
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
cukr moučka podle chuti
Jak na to
1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte stranou a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
2. Jablka oloupejte a nastrouhejte. Suroviny včetně žloutků dejte do mísy, lehce promíchejte a přidejte vyšlehané bílky. Směs ručně vymíchejte.
3. Poté vymažte pečicí formu o průměru 28 cm olejem, vysypte hrubou moukou a vylijte směsí.
4. Pečte ve vyhřáté troubě na 140–150 °C po dobu 25–30 minut. Po upečení je perník možné promazat marmeládou nebo čokoládou a různě zdobit, třeba přes šablonu vločky jej posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!