Jenom málokdo si umí představit Vánoce bez tradičních perníčků. Většina z nás je má už nějakou chvilku napečené a čeká, až změknou. Zkuste si ale letos připravit i něco netradičního – sváteční perník.

Vánoční perníčky jsou naší tradicí. Svátky bez této lahůdky si neumí představit 66 procent Čechů. A tři čtvrtiny z nich se před svátky věnují jejich pečení, nejčastěji společně s nejbližšími členy rodiny. Ukázal to exkluzivní průzkum obchodů Albert. Vyzkoušejte letos i něco nového.

Ozvláštněte si Vánoce i svátečním perníkem, jehož recepturu připravil mistr pekař Václav Bozděch. Je vláčný a nadchne i ty členy rodiny, kteří si dávají pozor na linii. Dozdobit jej můžete podle vlastní fantazie či nechat volnou ruku vašim malým pomocníkům.

Externí obrázek

Co budete potřebovat

3 vejce

350 g hrubé/polohrubé mouky

350 g jemné krupice

400 g jablek

200 ml slunečnicového oleje

2 lžíce kakaa

1 lžička skořice

1 g kypřicího prášku do perníku

1 hrst oříšků

1 hrst rozinek

1 sáček vanilkového cukru

cukr moučka podle chuti

Jak na to

1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte stranou a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

2. Jablka oloupejte a nastrouhejte. Suroviny včetně žloutků dejte do mísy, lehce promíchejte a přidejte vyšlehané bílky. Směs ručně vymíchejte.

3. Poté vymažte pečicí formu o průměru 28 cm olejem, vysypte hrubou moukou a vylijte směsí.

4. Pečte ve vyhřáté troubě na 140–150 °C po dobu 25–30 minut. Po upečení je perník možné promazat marmeládou nebo čokoládou a různě zdobit, třeba přes šablonu vločky jej posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

  10:00
Témata: Cukr