Sladké náplně
Griliášovo-čokoládová
100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)
Višňová
200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
Cukr a rum dle chuti
Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
Slané náplně
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela - na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy - na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.
Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda
150 ml mléka
80 ml sladké smetany 30%
20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70%)
2 hřebíčky
2 tobolky kardamomu
půl hvězdičky badyánu
cukr dle chuti
Postup:
Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.
Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.