Sladká i slaná verze, nebo s horkou vánoční aztéckou čokoládou


Domácí Croissants


Máslová část: 




  • 250 g másla


Kynuté těsto:




  • 500 g hladká mouka


  • 50 g cukr krupice


  • špetka soli


  • 20 g droždí


  • 5 žloutků


  • 250 g mléka


Postup:

Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.


Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.

Necháme 20 minut v lednici odpočinout.

Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.

Necháme 20 minut v lednici odpočinout.

Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.


Poté necháme přes noc v lednici nakynout.


Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.¨



  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 21:05