Kachna a husa
kmín, nové koření, jalovec, bobkový list, tymián, zázvor, černobýl
Tymián v mikrotenovém sáčku či plastové krabičce v lednici vydrží voňavý a svěží týden, usušený a v dobře uzavřené nádobě po celou zimu. Má univerzální využití. Lze ho téměř libovolně kombinovat s ostatním kořením a bývá součástí směsí bylinek. Masu ale dodá skvělou chuť i samostatně. Dá se přidávat do jídla kdykoli, vydrží i dlouhé vaření. Sušený tymián přidaný hned na začátku vaření uvolní do masa vonné silice a můžete se těšit na provoněný recept.
Zvěřina
bazalka, tymián, jalovec, nové koření, bobkový list, petržel, majoránka
Kuličky jalovce před použitím rozdrťte. Uvolní se výraznější vůně a chuť, kterou získá i maso. Jalovec používejte střídmě. Stačí dvě tři kuličky do celého receptu.
Ryby
rozmarýn, šalvěj, bazalka, levandule, petržel
Na ryby obvykle stačí sůl a citron. Pokud ale zatoužíte po luxusnějším receptu, sáhněte po levanduli. Má velmi silné aroma a nahořklou chuť. Při vaření s ní šetřete.