Vepřové


estragon, kari, kmín, zázvor, petržel, máta, majoránka, pažitka

Máta peprná obsahuje přes 50 % mentolu a má mírné afrodiziakální účinky. Vypěstujete ji za oknem v květináči ne­bo na balkoně v truhlíku. „Vybrat bylin­ky v květináči, nebo jen v krabičce? Vše závisí na tom, jak často zákazník bylinky potřebuje, v jakém množství a též na je­ho zahradnických dovednostech,“ dodá­vá Simona Breen z Billy. Mátou může­-

me přizdobit také hotový moučník.



Telecí


oregano, šalvěj, petržel, pažitka

Na šalvěj se donedávna pozapomínalo. Přitom byla oblíbenou bylinkou našich babiček. Ať už ji použijete čerstvou, sušenou nebo jako drcený prášek, počítejte se silně kořenícím aroma a peprnou chutí. Proto jí kořeňte maso pomálu.



Skopové


oregano, šalvěj, petržel, nové koření, majoránka, bobkový list, kmín

Oregano neboli dobromysl se používá hlavně v italské kuchyni. Je také součástí provensálského koření. Chuť je výrazná, ale odlišná od majoránky. Oregano je mimo jiné hlavním kořením na pizzu.



Jehněčí


máta, petržel, chilli, zázvor, rozmarýn, pažitka, oregano

Rozmarýn u nás můžete pěstovat v květináči. Čerstvý či sušený, nejlepší jsou křehčí mladé výhonky. Skvěle doplňuje tučnější maso – vepřové, kachní, skopo­vé nebo prá­vě jehněčí. Je velmi intenzivní, přidávejte ho po malém množství.



Hovězí


estragon, zelený pepř, nové koření, bobkový list, tymián, kmín, petržel

Estragon pasuje k pečenému a grilovanému masu. Používejte ho i na drůbež a ryby. Je to proslulá bylinka francouzské kuchyně. Masu dodá pikantní pep­řový podtón a nasládlou chuť. Je zkrátka ideálním kořením na steak. Neztratí se ani v letním koktejlu či zmrzlině.


  6:00,  aktualizováno  25. března 2019 19:21