Selen má v lidském organismu celou řadu nezastupitelných funkcí. Podporuje víc než 25 na selenu závislých enzymů (selenoproteinů), které hrají významnou roli pro normální funkci imunitního systému a štítné žlázy, napomáhají k udržení zdravého stavu vlasů a nehtů, příznivě ovlivňují práci jater, ale i růst a rozmnožování.
Selen je známý také jako důležitý bojovník proti volným radikálům (to jsou sloučeniny obsahující vysoce aktivní kyslík, které způsobují mimo jiné předčasné stárnutí).
Jeho obsah v půdě klesá
Když konzumujeme pestrou stravu, neměl by nás nedostatek selenu nijak zásadně ohrožovat. V opačném případě riskujeme hlavně poškození srdečních a svalových buněk, nervového systému, slinivky a jater, ale také očí, žaludku, střev nebo vlasů. Tady všude totiž probíhá věčný boj s volnými radikály v organismu.
Příznaky otravy
|
Selen naleznete ve vnitřnostech, vepřovém, hovězím a kuřecím mase, mléčných výrobcích, vejcích, rybách (tuňák, halibut, sardinky), citrusových plodech, banánech, avokádu, fazolích, brokolici, pórku, cibuli, česneku, špenátu, pažitce, divoké rýži, semínkách, houbách, ovesných vločkách nebo celozrnných obilovinách.
Důležitý je také obsah selenu v půdě, ze které poté přechází do pěstovaných rostlin, což je v dnešní době tak trochu kámen úrazu. Selen je totiž v naší zemědělské půdě vyčerpaný, proto následně i potraviny ho v sobě nemají dostatek a produkty obohacené selenem se už nedovážejí. Možnou cestou, jak tělu tento prvek dodat, je tedy užívání selenových doplňků.
Dva para ořechy bohatě stačí
Bohatým zdrojem selenu jsou para ořechy, které jsou velmi oblíbené pro svou krémovou, lahodnou a nasládlou chuť. Rostou nejčastěji podél větších amazonských řek v Jižní Americe (Venezuela, Kolumbie, Peru a Brazílie).
Ale rozhodně bychom to s nimi neměli přehánět. Pouhé jeden až dva para ořechy totiž obsahují doporučenou denní dávku selenu, takže když podlehnete jejich lákavé chuti a schroupáte naráz celý sáček, můžete se velmi snadno předávkovat. V extrémním případě by mohlo dojít až k otravě selenem, což rozhodně není nic příjemného. Tenhle minerál je totiž v nadměrném množství toxický.