Léčivé účinky růže na tělo i mysl jsou známy po tisíce let. Omamnou vůni jejích okvětních plátků oceňovali staří Peršané, Egypťané, Indové, Řekové i Římané.
Důležitou surovinou je od nepaměti v ájurvédě i čínské medicíně. Zatímco dle ájurvédy ovlivňuje emoce, mysl, dýchací cesty, plíce i hrdlo, čínská medicína ji řadí mezi byliny harmonizující proudění energie čchi.
Své místo má královna květin také v léčivých přípravcích přinášejících úlevu pro srdeční soustavu, zmírnění depresí, úzkostí i psychické nerovnováhy. Její vůně z ní učinila i uznávané afrodiziakum.
Čím tmavší, tím lepší
Podobně jako drobnému ovoci ovoci z hlediska zdravotních benefitů dominují borůvky a černý rybíz, též ve světě růží jsou to ty tmavé, obsahující vysoké množství flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin.
Flavonoidy prospívají imunitnímu systému i duševnímu zdraví, podporují hubnutí i schopnost organismu bojovat s rozličnými infekcemi, napomáhají s léčbou onemocnění srdce a cév, dokonce se ukazují prospěšné při prevenci rakoviny. Třísloviny zase fungují jako přírodní antiseptika a účinné detoxikanty.