Vepřová žebírka po americku
4 porce, doba přípravy: 2 hodiny
Suroviny: 4 kusy žebírek vcelku (každé cca 500?g), 60?ml extra panenského olivového oleje, 1 lžička mletého kayenského pepře, 1 lžička grilovacího koření, 4 rozmačkané stroužky česneku, nastrouhaná kůra ze dvou bio pomerančů, 200?g cibule nasekané nadrobno, 160?ml javorového sirupu, 160?ml pomerančového džusu, 80?ml worcesterské omáčky, 160?ml kečupu nebo protlaku
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160°C a vyložte dva pekáče pečicím papírem. Do nich přesuňte žebírka.
2. V menší míse smíchejte dvě lžíce olivového oleje s kayenským pepřem, grilovacím kořením, česnekem a pomerančovou kůrou. Vzniklou marinádou potřete připravená vepřová žebírka, pekáče utěsněte alobalem a pečte hodinu a půl.
3. Mezitím rozehřejte v pánvi zbývající olej, přidejte cibuli a osmahněte ji. Postupně vmíchejte zbývající ingredience a přiveďte k varu. 15 minut zlehka povařte.
4. Maso vyndejte z trouby a žebírka potřete vzniklou omáčkou. Teplotu zvyšte na 180°C a pečte dalších 25 minut, dokud se na mase nevytvoří zlatavá kůrka.
V americké verzi marinády nesmí chybět kečup a javorový sirup.
Ve finální fázi zvyšte teplotu a žebírka pečte nezakrytá.