Nejsme chipsy, jsme brambůrky!

Jen málokdo z konzumentů bramborových lupínků ví, že chipsy a smažené brambůrky nejsou totéž. Odlišný je způsob výroby. „Hlavní rozdíl mezi chipsem a brambůrkem je takový, že brambůrek se před smažením propláchne ve studené vodě a potom se odstřeďuje od vody a smaží. Je to technologicky náročnější postup, který ale zachovává charakteristickou bramborovou chuť. A tu bychom nevyměnili za nic na světě, protože právě ta dělá z našich brambůrek to, čím jsou. Díky tomu chutnají zkrátka tak, jako byste si je udělali doma,“ vysvětluje Petr Hobža ml. Chipsy se takzvaně blanšírují, což znamená, že se plátky nejprve uvaří a potom se smaží.

Externí obrázek

Bohužel při blanšírovaní jsou bramborové lupínky zbaveny cukru a škrobu, ale hlavně své typické bramborové chuti. Výroba chipsů je zkrátka jednodušší a dá se na ně použít více bramborových odrůd, což je ekonomicky výhodnější. „Jenže výsledek má negativní vliv na chuťové vnímání, proto vyrábíme smažené brambůrky, nic jiného.“ dodává Petr Hobža ml.

Externí obrázek

NÁPAD S VYŘAZENOU PÁNVÍ

Petr Hobža zakládal firmu pouze s tím, že bude zásobovat místní bary či restaurace. Začínal smažit brambůrky na školní vyřazené pánvi. Dnešní denní produkce je zhruba 16 tun smažených brambůrků, na kterých spolupracuje celá rodina Hobžových. Na Hobžovy brambůrky narazíme po celém Česku a Slovensku, ale třeba i v Polsku, a dokonce i v USA. Tisíc lidí, tisíc chutí, a tak se i strážnické brambůrky Petra Hobžy vyrábějí v celé řadě příchutí. Nejoblíbenější příchuť Petra je samozřejmě solená varianta, ale nepohrdne ani příchutí česnek nebo hořčice. Až budete v PENNY vybírat z nabídky Hobžových strážnických brambůrek, můžete si být jistí, že i vámi zvolená příchuť prošla nekompromistním testem zkušených konzumentů, a je jedno, zda si zvolíte chuť smažené cibulky, pepře a rozmarýnu, nebo třeba cedar a Jalapeňo.

Domácí bramborové lupínky si můžete vyrobit i vy sami a my pro vás máme recept ZDE!

Externí obrázek
  10:00