Gurmán z jihu Francie


Ocitnete-li se v Provence, modrofialová pole levan­dulí ucítíte až na vzdálenost třiceti kilometrů. Stejně jako pracovité včely, které do poloviny srpna shromažďují nektar na levandulový med. V tradiční provensálské medicíně jej lidé používají od středověku. Pomáhá jim zklidnit rozbouřené nervy, zbavit dýchací cesty infekcí a očistit střevní trakt od plísní. Díky jemné kvě­tinové vůni je levandulový med oblíbený při pečení sladkostí (například sušenek). Rozplyne se ovšem i na křupavých toustech ­namazaných máslem.


Pro Statečné srdce


Magickou krajinu Skotské vysočiny, po níž pobíhal ­národní hrdina William Wallace, každé léto ozdobí barevné polštáře vřesu. Ten je zdrojem jednoho z nejvzácnějších medů na světě. ­Dezinfikuje močové cesty, ledviny a přispívá k léčbě urologických zánětů. Patří i mezi vydatné pomocníky při nachlazení a chřipce.

Také v kuchyni se vřesový med umí vyznamenat. Jeho kouřové aroma naplní ­chuťové pohárky nebývalou slastí. Zvlášť když medem korunujete zvěřinu, jehněčí, kachní prsa, šunku, lososa, pstruha, zralé kozí sýry, palačinky nebo zmrzlinu. A přidáte-li lžíci hustého medu do těsta na perník, vaše dílo dostane zcela ­jinou dimenzi.

Měla byste vědět


? Stačí málo
Běžná dávka medu pro dospělého činí 3 až 4 lžičky denně, u dětí pak 1 až 2 lžičky. Pozor, alergie na med se vyskytuje zřídka, nelze ji však vyloučit.

? Slastný dotyk
Detoxikační sílu medu můžete využít i při masážích. Redukuje následky nezdravého životního stylu a zanechá sametově hladkou pokožku.

? Elixír z úlu
Z medu lze připravit i vynika­jící zdravý nápoj. Ve sklenici vlažné vody rozmíchejte čajovou lžičku medu a vypijte každé ráno nalačno. Vymete vám z organismu škodlivé mikroby.

  17:00,  aktualizováno  26. března 2019 9:14