Proslulý italský nepečený zákusek je malý zázrak. Chuť piškotů namočených v silné kávě se báječně doplňuje s velejemným smetanovým mascarpone a božskému souladu korunuje stopa nahořklého likéru.

Tiramisu

12 porcí, doba přípravy 30 minut


Suroviny:

? 2 šálky silného espressa

? 125 ml Marsaly (sladké dezertní víno) + 2 lžičky navíc

? 60?ml kávového likéru Kahlúa

? 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť

? 500?g mascarpone

? 110?g třtinového cukru + 60?g navíc

? 80?ml smetany ke šlehání

? 375?g dlouhých cukrářských piškotů

? 1 lžíce kakaa


Postup:

1. V hluboké míse smíchejte espresso s likérem Kahlúa a Marsalou.


2. V jiné míse třete žloutky společně se 110 g třtinového cukru, dokud hmota nezdvojnásobí objem.


3. Poté přidejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.


4. Připravte si menší mísu, kterou vytřete kuchyňskou utěrkou, abyste ji zbavili veškeré mastnoty a vlhkosti. Ručním elektrickým mixérem nebo v kuchyňském robotu ušlehejte do tuha bílky se 60?g cukru. Cukr přidávejte postupně.


5. Sníh opatrně zapracujte do žloutkové směsi a nakonec do krému přidejte vyšlehanou smetanu.


6. Připravte si obdélníkovou porcelánovou mísu o objemu dva litry. Piškoty postupně namáčejte v kávě. Ponořte je jen krátce a vyrovnejte je v jedné vrstvě do nádoby.


7. Pokryjte polovinou krému, na který navršte další vrstvu piškotů namočených v kávě.


8. Zakončete vrstvou krému a nechte uležet přes noc v lednici.


9. Posypejte kakaem a podávejte.


1. Připravte si k ruce všechny ingredience včetně kávy, Marsaly, Kahlúy a dlouhých piškotů.



2. Utřete do pěny žloutky s cukrem. Směs by měla díky tření zdvojnásobit objem.



3. Do utřené žloutkové směsi vmíchejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.



4. Vyšlehejte dotuha sníh s cukrem a opatrně ho zapracujte do krému. Nakonec přidejte smetanu.



5. Piškoty namočte v kávě a vyskládejte na dno připravené nádoby. V tiramisu vynikne silné espresso z kvalitní kávy.



6. Na piškoty rozprostřete polovinu krému. Pokračujte další vrstvou piškotů a zakončete zbývajícím krémem.



  6:00,  aktualizováno  25. března 2019 21:46