Máte své osvědčené recepty, po kterých ráno sáhnete, když si večer předtím dáte o skleničku vína (či dvě) víc? Nabízíme ještě jeden tip.

Proti kocovině vám pomůže i med. Ovocný cukr, který je v něm obsažený, brání v odvodění, které nám po požití alkoholu způsobuje právě tu nesnesitelnou bolest hlavy. Nejlepší je dát si čaj a každý šálek ochutit jednou velkou lžící medu.

Med jako zázrak


Med má ale i další zázračné účinky. Používá se, ač to možná zní poněkud překvapivě, i k čištění zubů. Kdo si chce řádně vybělit zuby, neměl by se bránit konzumaci medu. Právě naopak. Obsažené enzymy a peroxid vodíku, které vznikají při odbourávání hroznového cukru, brání podle novozélandských vědců v tvorbě plaku na zubní sklovině. Čištění zubů kartáčkem ale neodpadá, protože obsažený cukr zároveň podněcuje tvorbu zubního kazu.



Jak ho skladovat?



Díky tomu, že med obsahuje jen minimální množství vody a naopak veliké množství cukru, je jeho trvanlivost v podstatě neomezená. Ovšem pod jednou podmínkou – když je v dobře uzavřené sklenici. Jinak natáhne vlhkost ze vzduchu nebo pojme pachy z okolního prostředí - ve špajzu například zápach sýru, brambor a dalších skladovaných potravin.