Eitopf s lososem a dýní
Suroviny: 500 g dýně, ?300 g brambor, ?1 velkou cibuli, ?3 stroužky česneku, ?3 lžíce olivového oleje, ?100 ml bílého vína, ?80 g rajčatového protlaku, ?1000 ml zeleninového vývaru, ?1 zelenou papriku, ?1 červenou papriku, ?1 malou cuketu, ?400 g lososa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?cukr ?dle chuti, citronovou šťávu, ?2 lžičky provensálských bylinek
Postup:
1. Dýni očistíme a dužinu společně s oloupanými bramborami nakrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno.
2. V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přidáme dýni s bramborami a orestujeme je. Zeleninu zalijeme vínem. Když se tekutina odpaří, vmícháme rajčatový protlak a vše zalijeme vývarem. Základ na polévku necháme zvolna vařit.
3. Papriky s cuketou očistíme a nakrájíme na malé kousky. Asi po 10 minutách vaření je společně s očištěným, na kousky pokrájeným lososem přidáme do hrnce.
4. Polévku vaříme, dokud není všechna zelenina měkká. Pak ji dochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou a vmícháme do ní provensálské bylinky.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1641 kJ/392 kcal
Počet porcí/kusů 4