V podobě cormflaků, na pizze, jako popkorn nebo v tortille – kukuřici milujeme v jakékoli podobě. Ale čím je našemu tělu prospěšná a jak může pomoct při shazování kil?


Co kukuřice vlastně je?


I když ji často řadíme mezi „zeleninu”, je kukuřice ve skutečnosti obilnina. Proto se dá dále zpracovávat na mouku, polentu, nebo se vaří, griluje, peče a upravuje na tisíce způsobů.



Je kukuřice zdravá?


Kukuřice je jednou z nejzdravějších obilnin. Ve 100 gramech kukuřice je 10 gramů vlákniny, 9 gramů bílkovin, 4 gramy tuku, 1,5 gramu minerálních látek. Na první pohled je tedy v kukuřici minerálních látek docela málo, ale zdání klame: je v ní spousta kalia, fosforu, hořčíku, vápníku, sodíku, železa, manganu a selenu. Kromě toho obsahuje kukuřice spoustu vitaminů! Navíc v ní není žádný lepek. To je její velká přednost v porovnání s ostatními obilninami.



Jak mi kukuřice může pomoct při hubnutí?


Především vitaminy B2, B3 a B5 pomáhají roztáčet spalování tuků. K tomu se přidává obsažená vláknina, která podporuje trávení a navíc spolehlivě zasytí. Minerály jako hořčík dodávají energii svalům, kalium podporuje krevní oběh.


  6:00,  aktualizováno  25. března 2019 19:37