„Hoď do něho tučné máslo.“
„Croissant s kávou představují nejlepší začátek dne!“ pronesla Gwyneth Paltrow a zapsala se do kurzů pečení. Autorka nejslavnější české kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová by ji o přípravě rohlíku, jak se mu říkalo v českých zemích, poučila: „Nech šafránu ve smetaně rozpustit a proceď ji. Utři čerstvě utlučené máslo s tvrdými, hezky žlutými žloutky, pak té šafránové smetany k tomu přimíchej. Aby se máslo líbeznějším stalo, můžeš z půl citronu šťávy k němu přimíchat.“
Croissantu se v Čechách dařilo až do šedesátých let minulého století, pak z cukráren ale úplně zmizel a vrátil se až v devadesátých letech. Ve Francii slaví největší úspěch kousky s mandlemi, ve Spojených státech s jakoukoli sladkou náplní, zatímco Němcům chutnají nejvíc s nutellou nebo marcipánem. Angelina Jolie vystačí s croissantem bez náplně, zatímco Madonna raději zakusuje mandlové nebo rozinkové. A jak se pozná dobrý croissant? „Chutná mírně sladce a po čerstvém másle, ale není mastný. A i po upečení by měl jít rozmotat do původního tvaru,“ vysvětlila Gwyneth Paltrow po absolvování kurzu pečení.