Univerzální rada, co a jak často jíst, neexistuje. K nastavení správného stravovacího režimu je zapotřebí znát své tělo a nezapomínat na dostatečnou fyzickou aktivitu.

Podle odborníků nelze stanovit řešení stravy vhodné pro každého. Vždy je nutné zohlednit bazální metabolismus a přidanou energii, tedy to, co běžně děláme, a případnou další fyzickou aktivitu. Důležité jsou také makroživiny, které v jídle přijímáme. Bez některých se naše tělo zkrátka neobejde.

„Základním stavebním kamenem denního přísunu živin je snídaně, ideálně bez sladkostí. Vhodné je ovoce, mléčné výrobky nebo třeba ovesná kaše. Vhodné jsou také malé dopolední a odpolední svačiny. Po jednodušším a menším jídle se tuky začínají spalovat dříve, není tedy nutné vynechávat jídla v domnění, že díky tomu nepřibereme. Pokud víme, že bude náš den aktivní, můžeme jíst více. Pokud ale budeme celý den v kanceláři a ani večer nás žádná pohybová aktivita nečeká, je rozumnější se krotit," vysvětluje výživový poradce programu Cambridge Weight Plan Ing. Lukáš Vrána.

Bez aminokyselin to nejde


„Jestliže chceme v těle budovat nějakou tkáň, potřebujeme všechny aminokyseliny. Při konzumaci masa to není problém, protože je plnohodnotnou bílkovinou. V zelenině nebo v luštěninách aminokyseliny nechybí, pouze jsou zastoupeny v menší míře,“ říká Lukáš Vrána.

Poměr aminokyselin lze zlepšit kombinací dvou stěžejních skupin potravin, obilovin a luštěnin. Typicky se jedná třeba o kombinaci rýže jako obiloviny, fazolí jako luštěniny a zeleniny jakožto zdroje vlákniny.

Opatrně s nákupy a před spaním


Základní poučka pro výběr vhodného jídla zní: nenakupovat s prázdným žaludkem. V opačném případě se může stát, že nákupní taška bude přetékat zbytečnostmi, které sice vypadají lákavě, avšak ve výživě nám nic dobrého nepřinesou, naopak spíše uškodí.

Častým prohřeškem je dohánět jídlo za celý den až večer po návratu z práce. Pokud se z večerních výprav do lednice stane rituál, tělo bude předpokládat, že následující den bude o hladu a začne si ukládat zásoby.

Sestavení správného jídelníčku nemusí být žádná věda, pokud k němu přistupujeme s rozmyslem. Každý z nás má jiné energetické potřeby, chutě a preference, vždy ale existuje řešení, jak nestrádat, nenabrat přebytečnou hmotnost, anebo naopak efektivně zhubnout. Ne každý má ale čas plánovat si jídelníček na každý den. V takovém případě lze vyhledat pomoc odborníků, vyškolených výživových poradců.

  17:00,  aktualizováno  31. března 13:58