Tématem letošního ročníku Světového dne vody je ochrana ledovců, které jsou podle OSN, jež za tímto svátkem stojí, nezbytné pro zajištění pitné vody, zemědělství, průmysl, výrobu energie nebo zdravé ekosystémy. V České republice se v tento den konají různé akce spojené s vodou: den otevřených dveří pořádají vodárny, vodní elektrárny, přehrady i čistírny odpadních vod.
Kohoutková voda je v Česku jednou z nejkvalitnějších v Evropě. Pokud se chcete podívat, co obsahuje voda tekoucí právě z vašeho kohoutku, podívejte se na web své vodárenské společnosti. Nebo si projděte monitoring pitné vody, který každoročně zpracovává Státní zdravotní ústav.
Tajemství vodovodního kohoutku
Úskalím kohoutkové vody je to, že k vám putuje dlouhým potrubím, které nemáte pod kontrolou. Ve starých činžácích mohou být ještě rozvody z olova, novější bytové domy zas mohou mít vodovod udělán nekvalitně, protože se při jeho stavbě chtělo ušetřit. Část škodlivých látek navíc ve vodě necítíte ani nevidíte, přesto tam jsou a vy je denně pijete.
Velkou neznámou zůstávají například mikroplasty, které vznikají rozkladem větších plastů a zamořují vše včetně vody. Čistírny vod jich dokážou odstranit pouze 70 až 88 %, zbytek zůstává v pitné vodě. V posledních letech se řeší i PFAS neboli látky, které se nacházejí v teflonu, outdoorovém vybavení a papírových obalech na potraviny a které opět pronikají i do vod. Ačkoliv se v Česku zatím daří držet je v zákonném limitu, jejich škodlivý vliv na lidské zdraví je nezpochybnitelný.
Škodlivé látky se mohou objevit i v balené vodě, u které nemáte šanci zjistit, jestli nebyla skladována v teple nebo na slunci. Plastové obaly navíc doslova zamořují planetu – podle španělských vědců má balená voda 3500krát vyšší negativní dopad na životní prostředí než voda kohoutková.
Filtrem ke zdraví a skvělé chuti
Čím dál více lidí si proto kohoutkovou vodu filtruje. A dělají to různými způsoby: pomocí poddřezového filtru, filtrační konvice nebo vodní stanice. „Moderní filtry čistí vodu pomocí aktivního uhlíku a pryskyřice, která ji navíc i změkčuje, a dokážou z ní opravdu odstranit téměř všechny škodliviny: dusičnany, pesticidy, olovo, chlor, těžké kovy, PFAS i mikroplasty. Důležitá je pravidelná výměna filtru podle pokynů výrobce, která zajistí, že přístroj funguje na sto procent,“ vysvětluje Jakub Grosman, ředitel společnosti Philips Water Solutions.
Pod dřez
Jestliže chcete jednoduše otočit kohoutkem a napustit si do sklenice nebo rychlovarné konvice čistou vodu, vyzkoušejte poddřezovou filtraci. Philips AUT1211 nepotřebuje k provozu elektřinu, nedělá hluk a neprodukuje ani odpadní vodu. „Tato poddřezová filtrace je třístupňová (aktivní uhlí a dvakrát pryskyřice): uhlíkový filtr stačí vyměnit za 24 měsíců, pryskyřicové za 12 měsíce. Systém se vejde pod linku a čistou vodu si můžete napouštět samostatnou baterií, nebo mít baterie dvě: na přefiltrovanou a nepřefiltrovanou vodu. Sklenku o objemu 150 ml naplníte už za 3,6 sekund,“ dodává Jakub Grosman.
Do lednice
Další možností je filtrační konvice, kterou můžete skladovat na lince nebo v lednici. Třeba model Philips AWP2953, který nabízí velkorysý objem 3,4 litru, takže vodu nebudete muset dopouštět tak často. „Konvice se vejde do dveří lednice a díky odklápěcímu víku ji snadno napustíte jednou rukou. Také si sama ohlídá výměnu filtru, která by měla proběhnout přibližně jednou za měsíc,“ popisuje Jakub Grosman.
Na linku
Pokud máte rádi systémy vše v jednom, možná se vám zalíbí vodní stanice, která zvládne vodu vyčistit, vychladit, ohřát a vytvořit v ní bublinky. Vodní stanice s funkcí sodovkovače Philips ADD5962BK tohle všechno umí. „Vodu ohřeje na požadovanou teplotu – na výběr máte ze sedmi možností nastavení teploty – během dvou vteřin. Nebo ji naopak ochladí, nebo z ní vytvoří sodovku. Zvládne připravit rovnou i vychlazenou sodovku,“ vysvětluje Jakub Grosman a dodává, že díky UV-C LED světlu se v přefiltrované vodě v zásobníku nemnoží bakterie, takže zůstává neustále čistá.
Více zjistíte na www.philips.com/water.