Melouny od Kolína? Ačkoli to zní jako kuriozita, opak je pravdou. Melouny totiž nepotřebují teploty středomořských států. Naprosto ideální je pro ně 25°C a hodně vody, protože meloun obsahuje více než 90% vody. A co tvoří těch zbylých 10 %? Ty jsou doslova nabité velkým množstvím živin – třeba vitamíny A, B, C, minerály (hořčík, draslík), vlákninou nebo antioxidanty. Černá semínka, které mnoho lidí nejí, jsou cenným zdrojem zinku a železa, pamatujte na to, až je budete chtít vyplivnout. Prostě a jednoduše – konzumace melounu podporuje imunitu, zabraňuje vzniku zánětu v těle, a navíc obsahuje extrémně málo kalorií. Co víc si přát?
Melouny vypěstované v Čechách
Zemědělec Rudolf Starý svůj první meloun zasadil v roce 1993, ale nestačil jej ani ochutnat, protože byl někdo rychlejší než on. Počáteční neúspěch jej neodradil a nyní se pěstování melounů ve velkém věnuje více než 8 let. Loni se mu podařilo vypěstovat naprostý unikát - meloun o váze 22 kilogramů, ten samozřejmě neprodal a snědl ho celý sám. Většina zákazníků ani takto velké melouny nevyhledává, nejoblíbenější jsou melouny od 2 kg maximálně do 10 kg.
Ochutnejte český meloun i vy
Z pole do obchodů Albert putují české melouny maximálně 24 hodin. Poznáte je podle etikety nalepené na každém plodu. Pan Starý doporučuje meloun před konzumací dobře vychladit, jedině tak si oblíbenou zeleninu vychutnáte na maximum. Pokud nemáte rádi černá semínka v melounech, nebojte se, pan Starý na své farmě začne pěstovat i bezpeckové odrůdy, takže třeba příští rok…