Připadá vám to povědomé, znáte to dobře? Taková situace... Kvůli neustálé chuti k jídlu či náhlým atakám vlčího hladu je pro vás téměř nemožné dodržovat jídelníček, který vám předepisuje dieta? V tom případě pro vás máme skvělý nápad! Pokuste stimulovat produkci hormonu zvaného leptin ve svém těle.
Jak to udělat? Prostě si ho dopřejte v jídle. Tento hormon umí totiž zázračné věci, právě on ovlivňuje (pokud je ho málo) pocit trvalého hladu a s ním spojenou nadváhu. Je produkovaný a ukládaný buňkami tukové tkáně a opět uvolňovaný inzulinem.
Reguluje pocit hladu a signalizuje vám, že už jste nasycená. Dává vám znamení stop, takže toho nesníte víc, než skutečně potřebujete.
Leptin také dokáže regulovat metabolismus tuků a tlumí produkci hormonů, které naopak podporují chuť k jídlu.
Klíč k nasycení
Pokud je hladina leptinu v krvi vysoká, máte pocit sytosti. Leptin urychluje metabolismus, takže jídlo rychleji strávíte. Naopak nízká koncentrace leptinu vede k tomu, že pociťujete hlad a hledáte, jak a co sníst, abyste ho zahnala.
A dbejte i na délku spánku, protože jeho nedostatek způsobuje pokles hladiny leptinu - a následky jeho nedostatku už znáte.
Jak zvýšit produkci leptinu? Umí to některé potraviny, ideálně bohaté na proteiny a balastní látky, aby byl pocit sytosti dlouhodobý. Podívejte se na seznam potravin, které obsahují leptin a pomůžou vám zhubnout.
Zdravá varianta
Pro stimulaci produkce leptinu není často zapotřebí žádná drastická změna stravování. Stačí se jen trochu omezit a nahradit některé přísady zdravějšími alternativami.
- Celozrnné těstoviny se zelenými fazolkami
Na 1 porci: 40 g restované červené papriky nechte okapat a nakrájejte ji. Nasekejte 2 snítky bazalky, trochu dejte předem stranou, a podrťte 1 stroužek česneku. Nastrouhejte 15 g sýra. 50 g zelených fazolek povařte 10 minut ve vroucí osolené vodě. Stejně tak uvařte 100 g celozrnných širokých nudlí podle návodu na obalu. Orestujte 1 lžičku piniových jader. V univerzálním kráječi umixujte 2 lžíce olivového oleje, papriku, bazalku, česnek, sýr a piniová jádra, dolaďte kořením dle chuti. Nudle a fazolky slijte, zachyťte 100 ml vody z těstovin. Promíchejte s nudlemi, fazolkami a pestem, ozdobte bazalkou. Cca 570 kcal
- Avokádový salát s quinoou, šruchou zelnou a mangem
Na 1 porci: 75 g quinoy uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte vychladnout. Vymačkejte šťávu z poloviny limetky. Umixujte ji s 1 lžící olivového oleje, 1 lžičkou medu a špetkou skořice, osolte a opepřete. Půl mini okurky nakrájejte na kostičky, 10 g bylinek a 2 snítky petrželové natě nasekejte. Dužninu z půlky manga a avokáda nakrájejte na kostičky. Quinou smíchejte s petrželovou natí, bylinkami, okurkou, mangem a avokádem. Dresink nakapejte na salát a ochuťte znovu solí a pepřem. Cca 540 kcal
Hvězdy kuchyněNěkteré potraviny mají vysoký obsah leptinu, ale zároveň jsou nízkokalorické a na dlouho vás zasytí. Jestli vsadíte právě na tyhle potraviny, brzy určitě uvidíte pozitivní efekt.
|