Za řekou
Středověcí zlatníci si předávali živnost z generace na generaci a své šperky hrdě vystavovali v malých krámcích na Ponte Vecchio. Pitoreskní most, který dnes obdivujeme, byl postavený v nejužším místě řeky Arno v roce 1345. Kromě toho, že spojuje břehy Arna, sloužil velkovévodům jako bezpečný přechod přes řeku. I proto je most zastřešený a nad kutlochy řemeslníků se klene chodba.
Fantastický výhled do malebné toskánské krajiny kolem Florencie nabízí nedaleká zahrada Boboli, která překypuje růžovými keři, citrusovníky a cypřiši. Náleží k paláci Pitti, který skrývá významné práce italských i zahraničních mistrů, například Botticelliho, Vasariho, Raffaela nebo Caravaggia. A také královská apartmá, protože v tomto mohutném třípatrovém městském paláci kdysi sídlila vznešená savojská rodina. Florencie, které se právem přezdívá kolébka renesance, je romantická a elegantní. Na mnoho artefaktů nashromážděných po bouřlivá staletí usedá ve florentských galeriích prach, ale krása pláten, fresek a mramorových soch je stále živá, stejně jako Florencie sama.
Ráj pro gurmány
Věřte nebo ne, panino con trippa, sendvič plněný dlouho dušenými dršťkami, je ve Florencii tak populární, že se na něj stojí dlouhé fronty. Dršťky se podávají zakapané zelenou omáčkou salsa verde z rozsekaných bylinek, kaparů a sardelek. Po Florencii jsou rozeseta malá pouliční bistra, v jejichž názvu hledejte označení Trippaio nebo Lampredottaio. Komu dršťky nevoní, může si dopřát žemli plněnou vařeným hovězím masem (bollito) nebo plátkem šťavnatého bifteku (bistecca) z místního plemene Chianina.
Před setměním se vydejte na aperitivo. Podávají se míchané nápoje, většinou na bázi bílého nebo červeného martini, a k nim studené malé předkrmy – kousky opečeného chleba pokryté silnou vrstvou játrové pomazánky, čerstvě nakrájené prosciutto s fíky pocházejícími z okolních zelených kopců, grilovaná hruška s gorgonzolou. Není divu, že u malých stolků je tlačenice. Jídlo spláchněte silným domácím červeným vínem (vino della casa), kterého si poručte rovnou celou karafu.