• Dopolední svačina (15 % denní přijaté energie)


Ovoce je vhodné jako zdroj rychlé energie. Tělu dodá cukr, který ho nakopne, ale kolísání hladiny cukru v krvi způsobí, že za půl hodiny už pocítíte hlad. Proto se doporučuje k čerstvému ovoci přidat ještě kvalitní bílkovinu. Například hrst ořechů, dva plátky tvrdého sýra s maximálně 30 procenty tuku nebo dva plátky libové šunky a vydržíte až do oběda.



• Oběd (30 % denní přijaté energie)



Optimální čas na oběd je v poledne, plus minus půlhodina podle rozložení dne. Jedná se o poslední chvíli, kdy si bez výčitek můžete dopřát jídlo s vyšším podílem sacharidů, jako jsou těstoviny nebo bramborové noky. Ideálně byste měli mít na talíři stejný podíl kvalitních bílkovin (masa), sacharidů (přílohy) a vlákniny (zelenina).

„Oběd se nevyplatí odbývat. Když jej vynecháte nebo zaplníte jen lehkým salátem, přesunete úlohu hlavního jídla na později, kdy s prázdným žaludkem snáze sklouznete k přejídání. Tělu navíc nedáte čas přijatou energii využít a spálit,“ upozorňuje trenérka Markéta Brožová.


V restauraci si můžete objednat steak nebo rybu se zeleninovým salátem. Jestliže se snažíte zhubnout, přílohu a hutné polévky typu boršč raději oželte. Naopak zeleninové krémy jsou vítaným doplňkem oběda a přísunem vitaminů.


  7:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:24