Chřestová polévka s lososem
Potřebujete: 2 jarní cibulky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1000 ml silného drůbežího vývaru, 250 g zeleného chřestu, 250 g bílého chřestu, 200 ml smetany, sůl, mletý bílý pepř, 200 g uzeného lososa
Postup:
1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme máslo, cibulku na něm krátce osmahneme, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Přilijeme vývar, jíšku dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
2. Zelený i bílý chřest oloupeme a odřízneme dřevnaté části. Ze stonků oddělíme hlavičky, které uvaříme zvlášť a později použijeme na ozdobení polévky. Zbývající chřest nakrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a na mírném plameni necháme pozvolna vařit asi 30 minut.
3. Pak vmícháme smetanu, osolíme a opepříme. Chřest v polévce rozmixujeme a vše přecedíme. Polévku nalijeme do misek, ozdobíme hlavičkami vařeného chřestu a nakrájeným uzeným lososem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1373 kJ/328 kcal
Počet porcí/kusů 4