Opuncie
Opuncie je opravdu velmi exotické ovoce, protože je plodem kaktusu. Tušily jste to? Původně pochází z Mexika a Střední Ameriky a byly běžnou součástí jídelníčku tamních Indiánů. Právě proto se jim přezdívá indiánské fíky. Opuncie se nejen svým tvarem podobají hruškám, dokonce i jejich dužina a chuť hrušky připomíná. Opuncie obsahuje vitamíny skupiny B a opravdu hodně vitamínu C. Kromě toho také minerály prospěšné zdraví – draslík, vápník, hořčík a fosfor.
http://gty.im/889873046
Má pozitivní vliv na posílení imunity, draslík a vláknina zase pomáhají se snížením krevního tlaku a cholesterolu. Vláknina navíc navozuje pocit sytosti, takže pokud máte na srdci svoji linii, zkuste si občas dát i opuncii, ale ne zas tak moc často, protože obsahuje poměrně dost cukru. A navíc zrovna v tomhle případě platí známé pořekadlo, že dobrého pomálu, u některých citlivějších jedinců totiž může větší množství opuncií způsobit žaludeční obtíže. A jak je vlastně konzumovat? Opatrně opuncii oloupejte, před oloupáním byste se jí neměly dotýkat, protože na jejím povrchu jsou malinké trny. Ideálně při práci používejte rukavice. No a pak ji můžete jíst čerstvou, nebo třeba přidat do salátů. Občas se z ní vyrábí i tekuté sladidlo.