6. Prodlužuje život – podle některých výzkumů žijí lidé, kteří jedí čokoládu, o rok déle než ti, kdo se této pochoutce vyhýbají. Podporuje zdravé fungování kardiovaskulárního systému, zamezuje kornatění tepen a obsahuje silné antioxidanty chránící kůži před UV zářením.
7. Zlepšuje fungování mozku – bylo zjištěno, že po požití šálku horké čokolády měli testovaní jedinci lepší výsledky při řešení matematických úloh než ti, kdo si před hodinou nedopřáli sladké občerstvení.
8. Snižuje riziko rakoviny – čokoláda zvyšuje v krvi hladinu flavonoidů, ty prokazatelně chrání buňky před poškozením volnými radikály.
9. Bojuje proti zubnímu kazu – kakao, které je základní surovinou pro výrobu čokolády, totiž obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají bojovat proti zubnímu kazu. (To ovšem neplatí pro mléčné čokolády.)
A není to jen módní kachna, někteří lékaři předepisují např. v Africe pití čokolády jako ochranu proti onemocnění malárií. Jiní doporučují čokoládu pacientům trpícím astmatem, nebo si vychvalují její pozitivní vliv na zrak a ostrost vidění. Zvažuje se i její využití jako mírné a nezávadné formy sedativ před méně náročnými operacemi. Vědci vyvracejí, že způsobuje akné či hyperaktivitu, nebo že má vysoký obsah kofeinu (ten je u jedné tabulky čokolády přibližně stejně vysoký jako v jednom šálku kávy bez kofeinu). Pro výběr ‚zdravotní‘ čokolády ovšem platí jedno pravidlo: čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější. Je však třeba myslet na to, že i čokoláda s vysokým obsahem kakaa má poměrně velké množství tuků a cukrů, a pokud bojujete s váhou, neměli byste sníst víc než 30 gramů denně. Takže dobrou chuť a s klidným svědomím.